Enerji Sorunu, Alternatif Yarattı

29.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Türkiye`nin son dönemde enerji alanında yaşadığı sorunlar, portatif elektrik ihtiyacını karşılayan ürünlere rağbeti artırdı. 30 firmanın rekabet ettiği pazar, 60 milyon dolarlık bir büyüklüğe erişti.


155 DOLARA AYDINLIK;

Enerji sorununa pratik ve ekonomik bir çözüm sunan Tunçmatik`in yeni ürünü Powercube X37, 3 ay içinde 100 bin dolar ar-ge harcaması sonucu üretildi. Akülerinde depoladığı elektrik enerjisini bağlı olduğu cihazlara veren Powercube X37, elektrik kesildiği anda kendiliğinden devreye giriyor. 10 kilogramdan başlayan ağırlığı ile geniş bir kullanım alanı bulan, bakıma ihtiyaç duymayan, titreşimsiz ve yakıtsız çalışan Powercube X37, 155 dolardan tüketiciye sunuluyor.
Enerji alanında yaşanan sorunlar, alternatif enerji kaynaklarının önemini artırdı. Her an elektriklerin kesilebileceği ihtimalini gözönünde bulunduran vatandaş,
`Portatif Elektrik`e yöneliyor. Gelen yoğun talepleri değerlendiren firmalar da, yeni ürünler ile pazarda rekabet şanslarını artırmaya çalışıyor. Geçtiğimiz aylarda `So Watt` adlı ürünü ile bu pazara giren Escort Enerji`den sonra Tunçmatik de, elektrik kesintilerinde portatif enerji kaynağı olan ürünü Powercube`ün X37 (elektronik jeneratör) modelini pazara sundu. 1999`da 40 milyon dolarlık büyüklüğü olan pazar, gelen yeni talepler ile birlikte 60 milyon dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. Toplam 30 firmanın rekabet ettiği portatif elektrik pazarında, firmaların yüzde 90`ı son 5 yılda, yüzde 50`si ise son iki yılda faaliyet göstermeye başladı. Pazara son iki yıl içinde büyük ilgi yaşanmasının nedeni, enerji alanında yaşanan sorunların artması gösteriliyor.


HAYATIN DEVAMI AMAÇLANIYOR;

Elektrik voltajını kendiliğinden düzenleyen bu ürünler, şarj edilerek çalışıyor ve 5 - 10 yıl arasında kullanılabiliyor. Bilgisayar, televizyon, yazıcı, decoder, vcd oynatıcı, video, müzik seti, telefon santrali, faks makinesi portatif elektrik ile çalışabiliyor. Portatif Elektrik pazarında yer alan bu ürünlerin fiyatı ise; 50 ile 150 milyon lira arasında değişiyor. Tunçmatik Elektrik Malzemeleri Genel Müdürü Mehmet Özer, 1990`dan sonra enerji yatırımlarının ihmal edildiğini belirterek, yakında konutların doğalgaz taleplerinin artması nedeniyle santrallara verilen doğalgazın azalacağını ve bu yüzden enerji kesintilerinin sıkça gündeme geleceğini ifade etti. (FİNANSAL FORUM)


 

Hisse Başarıyla eklendi