En Yoksullar İç Anadolu`da

21.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



Türkiye`de nüfusun en yoksul yüzde 1`lik kesimi İç Anadolu`da `yaşıyor`. Bu grup ayda sadece 23 milyon lira ile geçiniyor

Türkiye`de 147 bin ailenin ortalama aylık geliri 32 milyon lira. İstanbul`da süper zengin 19 bin ailenin ortalama aylık geliri ise 27.4 milyar

Türkiye`nin 2000 yılının ilk yarısına ait gelir bölüşüm göstergeleri, en fakirlerin İç Anadolu Bölgesi`nde yaşadığını ortaya koydu. Bu bölgede nüfusun en yoksul yüzde 1`lik kesiminin evine ayda sadece 23 milyon lira giriyor. Kum Ajans`ın Mustafa Sönmez yönetiminde yaptığı Gelir Dağılımı 2000 araştırması, bu bölgenin en fakir kesiminin zannedilenin aksine hem Doğu Anadolu, hem de Güney Doğu`da yaşayanlardan daha az kazançla geçindiğini ortaya koydu. Bu iki bölgenin en fakirlerinin geliri Ege ve Karadeniz`de yaşayanlardan da fazla.

Depremin izi

Büyük kentler sıralamasına bakıldığında, 19 il arasında en yoksul yüzde 1`lik kesim 32 milyon liralık gelirle depremin izlerini silemeyen Kocaeli`nde yaşıyor.

Rakamlara bakıldığında yaklaşık 14.7 milyon toplam hane bulunan Türkiye`nin yüzde 1`lik kesimi yani 147 bin 727 hane, ortalama 32 milyon liralık aylık gelirle geçiniyor. Bu ortalamanın altında Ege, Karadeniz ve İç Anadolu`nun en fakirleri var. Doğu, Güneydoğu ve Akdeniz`in en alt yüzde 1`lik kesiminin kazancı da bu miktarın çok üzerinde değil.

Araştırma, Türkiye`deki en zenginler ve en fakirler arasındaki gelir uçurumunu da ortaya koydu. İstanbul`da yaşayan ve il nüfusunun en zengin yüzde 1`ini oluşturan kesimin aylık geliri tam 27.4 milyar lira. Yaklaşık 19 bin hanelik bu süper zenginlerin kazancı Türkiye`nin sanayi kentleri İzmit, Adana ve Bursa`da yaşayan 1 milyon 33 bin ailenin gelirinin üstünde.

İstanbul`un en zengin yüzde 4`lük grubunu oluşturan 75 bin aile, sayıları 1 milyon 836 bini bulan Karadeniz`in toplamına yakın bir gelir elde ediyor.

İstanbul`un en zengini ile İç Anadolu`nun en fakiri arasındaki fark ise tam anlamıyla kapanması imkansız bir uçuruma dönüşmüş durumda.

Adana yarışıyor

Adana, İstanbul`dan sonra en zenginleri barındıran ikinci il. Adana`nın en üst yüzde 1`lik kesiminin il gelirinden aldığı pay yüzde 29. Bu oran İstanbul`da da aynı. İki ilde de en üst ve en alt gelir grubu arasında 322 kat fark var.

En fakirzengin Antep`te

Kentlere göre en zenginler liginde çarpıcı sonuçlar var. İstanbul`daki en zengin yüzde 1`lik kesim, en yakın takipçisi Adana`ya bile yaklaşık yüzde 40 fark atıyor. Gaziantep`in en zengin yüzde 1`lik kesimi ancak ayda ortalama 1.3 milyar lira kazanıyor. Doğu`nun en üst yüzde 1`inin geliri, İstanbul`un ancak altıncı yüzde 1`inin gelirine denk düşüyor. Ankara ile İstanbul zenginleri arasında bile 6 kat fark var.

Sınırın altındayaşayanlar

Türkİye`nİn en yoksulları liginin ilk sırasında Kocaeli`de yaşayanlar var. Deprem sonrası yapılan araştırmaya göre, bu ildeki nüfusun en fakir yüzde 1`lik kısmının hanesine ayda 32 milyon lira giriyor. En yüksek gelirde 3`üncü sırada olan Antalya`nın en fakirleri 97 milyon lira kazanıyor. Bu ilin en yoksul yüzde 1`i, 19 kentin en varlıklısı gözüküyor. Adana`daki zengin fakir uçurumu ise diğer kentlerden daha çok.

Türkiye nüfusunun yüzde 78`i yoksul

Coğrafi olarak bakıldığında nüfusun yüzde 26.6`sının yaşadığı Marmara, toplam gelirlerin yüzde 38`ini alıyor. Buradaki yüzde 1`lik en yüksek gelirli kesim, ayda 16 milyar lira kazanıyor. Alt-orta ve düşük gelirliler Türkiye genelinde nüfusun yüzde 78`ini oluşturuyor. Bu oran Doğu Anadolu`da yüzde 80`e, Güneydoğu`da yüzde 90`a ulaşıyor. 200 milyondan az gelirle yaşayanların hane sayısı Marmara`da nüfusun yüzde 19`unda kalırken, bu oran Güneydoğu`da yüzde 47`ye, Akdeniz ve İç Anadolu`da yüzde 35`e ulaşıyor. Aylık geliri 200-500 milyon arasında olan alt-orta grup, Doğu Anadolu nüfusunun yüzde 53`ünü, Marmara ve Karadeniz`de yüzde 49`unu, Ege`de yüzde 47`sini oluşturuyor.

Doğu`da 2.2 milyon aile var

Türkiye`de yaklaşık 14.7 milyon hane bulunuyor. Hanede yaşayan ortalama kişi sayısı ise 4.4 kişi. Yapılan araştırmaya göre, en kalabalık bölge Marmara. Yarısı da İstanbul`da yaşıyor. Nüfusun yüzde 26.6`sının bulunduğu Marmara`yı, Türkiye`nin en fakirlerinin yaşadığı İç Anadolu izliyor. İç Anadolu, Türkiye`deki toplam hanelerin yüzde 15.4`ünü barındırıyor. Gelir düzeylerine bakıldığında ise İç Anadolu`daki tüm ailelerin geliri ancak İstanbul`un en varlıklı yüzde 12`sinin geliri düzeyinde.

2 milyar kazanan süperler

Türkiye`de hane başına ortalama gelir 454 milyon lira. En zengin yüzde 1`lik kesimin ortalama kazancı 7.5 milyar, en fakir yüzde 1`in kazancı da 32 milyon lira. En zengin kent İstanbul`da yaşayan ailelerin evine ayda ortalama 945 milyon giriyor. Ancak en zengin yüzde 1`lik kesim 27.4 milyar kazanıyor. Doğu Anadolu`nun en zengin yüzde 1`lik kesiminin aylık ortalama kazancı ise 2 milyar lira. (SABAH)
 

Hisse Başarıyla eklendi