Elektronik Malzeme Ihalelerinde Haksız Rekabet Iddiası

11.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Haksız rekabet iddiası... -teaş ihalelerindeki yönergelerin, çok uluslu şirketleri kayırıp, türk firmaları dışladığı öne sürüldü -elimsan genel müdürü ağacan: ihale yönergesine göre, dünyanın en iyi uzmanlarını çalıştırıp, 9 yıl 11 aydır üretim yapıyor olsanız bile ihaleye giremiyorsunuz


İZMİT (A.A) - 11.12.2000 - Elektronik Sanayi A.Ş (Elimsan) Genel Müdürü Hasan Ağacan, TEAŞ`ın ihalelerindeki yönergelerin, yabancı firmalara daha çok yaradığını, bunun da haksız rekabet yarattığını savundu. Ağacan, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, şirketlerinin kendi alanında lider bir kuruluş olduğunu ve yabancı firmalarla rekabet ettiğini belirterek, Ancak, bu başarımıza karşılık, Türkiye`deki ihalelerden istediğimiz sonucu alamıyoruz dedi. Türkiye`de, ihale yönergelerine yeni maddeler eklenerek yerli firmaların kapsam dışında kalmasının sağlandığını öne süren Ağacan, şöyle konuştu: Bu yıl, Elimsan olarak Mısır, Uzakdoğu ülkeleri, Tayvan, Avustralya ve Yeni Zelanda`ya bu yıl 400 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Ama, iç piyasada gerektiği şekilde ihale alıp iş yapamadık. Bunun nedeni, ihalelerin yönergelerine eklenen ek maddelerdir. İhalelerde, çok uluslu şirketler kayırılıp, Türk firmalar dışarıda bırakılıyor. Bunun son örneği, TEAŞ ihalesinde gerçekleşti. TEAŞ, yeni tesisleri devreye almak için, 12 Aralık 2000`de teklifleri alınmak üzere güdümlü bir ihale yönergesi yayınladı. Buradaki amaç, işleri hızlandırmak ve daha ucuza maletmek değil, sadece, Türk orijinli firmalar karşısında bozguna uğrayan ve uzun yıldan beri TEAŞ`dan iş koparamayan yabancı firmaları kollamaktır.


YÖNERGE;

Ağacan, TEAŞ ihalesi için hazırlanan yönergede, Türk orijinli kuruluş teklif ettiği ürün dalında en az 10 yıl çalışmış olması gereklidir ifadesinin yer aldığını söyledi. Bunun, önemli bir haksızlığa yol açtığını belirten Ağacan, şöyle devam etti: İhale yönergesine göre, dünyanın en iyi uzmanlarını çalıştırıp, 9 yıl 11 aydır üretim yapıyor olsanız bile ihaleye giremiyorsunuz. Türk orijinli kuruluşun, teklif ettiği ürün dalında belirlenen kota kadar üretim yapması şarttır. Türkiye ölçeğine göre çok büyük olan, 420 KV Pantograf Ayırıcı`dan 300 adet üretmiş olmanız gerekiyor. Bu cihazdan, tüm Türkiye`de 300 adet yoktur. Türkiye, bu ürüne, yılda 30 adet ihtiyaç duyuyor. Diğer şartları yerine getirsek bile 299 adet üretim yapmışsak, ihaleye giremiyoruz. Bir malzeme teklifi aşamasındaysanız, TEAŞ`a daha önceden aynı malı satmış olmanız birşey ifade etmiyor. Dış ülkelerde en az 2 müşteriye satmış olmanız gerekiyor. Ayrıca, diyelim ki, dışsatım için müşteri buldunuz. TEAŞ`a satıyor musunuz diye sorduğunda, ne diyeceksiniz ? TEAŞ`a satabilmemiz için sizin gibi 2 değerli müşteri bulup, onları öncelikle değerlendirmemiz gereklidir mi denecek. Hasan Ağacan, ihale yönergelerini, bürokratların arasına sızan bazı çıkar gruplarının hazırlandığına da değinerek, bu yolla, hassas kuruluşların iş görmez duruma getirildiğini sözlerine ekledi.
 

Hisse Başarıyla eklendi