Elektrik Ve Akaryakıta Zam Önerisi

22.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


-Imf İle Yapılan Görüşmeler Sonrası Alınacak Önlemler Kapsamında, 1 Aralık`tan Geçerli Elektrik Fiyatını Teaş`ın Yüzde 18.15, Tedaş`ın Da Yüzde 2.16 Artırması Önerildi -Önerilerin Kabul Görmesi Durumunda, Benzin Fiyatları Da 4 Ocak 2001 Tarihinden İtibaren, Her Ay, Hedeflenen Tüfe Oranında Artırılacak

ANKARA (A.A) -22.11.2000- IMF ile yapılan görüşmeler sonrası, TEAŞ ve TEDAŞ`taki finansman açığını karşılamaya dönük alınacak önlemler kapsamında, elektrik ve akaryakıt fiyatlarına zam yapılması önerildi. IMF tarafından Hazine`ye iletilen, Hazine`nin de bir yazı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`na gönderdiği öneri paketinin kabul görmesi durumunda, 1 Aralık`tan geçerli elektrik fiyatını Türkiye Elektrik Üretim-İletim A.Ş`nin (TEAŞ) yüzde 18.15, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş`nin de (TEDAŞ) yüzde 2.16 artırması bekleniyor. Benzin fiyatları da, 4 Ocak 2001 tarihinden itibaren, her ay, hedeflenen Tüketici Fiyatları (TÜFE) oranında artırılacak. A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, Hazine, Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli başkanlığındaki heyet ile 3 ve 4. gözden geçirme görüşmeleri çerçevesinde, enerji alanında karara bağlanan konuları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`na bir yazı ile iletti. Hazine Müsteşarlığı`ndan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`na gönderilen yazıda, IMF`nin 1 Aralık`tan geçerli bir defalık TEAŞ`ın elektriğe yüzde 18.15, TEDAŞ`ın da yüzde 2.1 oranında zam yapmasını önerdiği, halen Danıştay`da mahkemelik olan güç bedellerinin artırılmasının istendiği de ifade edildi.

-FİYAT 4.5 CENTE EŞİT OLACAK-

Yazıya göre, TEAŞ`ın elektrik enerjisi satış fiyatları 1 Aralık tarihi itibarıyla 4.5 cente eşit olacak şekilde ayarlanacak, 2001 yılında kur artışına paralel zam yapılacak. Fiyatların 4.5 cente çıkarılması ve 2001 yılında da bu seviyede korunması durumunda, 442 trilyon liralık ek gelir elde edilmesi öngörülüyor. Yapılan projeksiyonlara göre elektrik fiyatında Aralık`ta 4.5 cente ulaşmak için, 1 Aralık tarihinde yüzde 18.15, gelecek yıl 4.5 centlik fiyatın korunabilmesi için de, aylık yüzde 0.9 fiyat artışı yapılması gerekiyor. Bu durumda TEAŞ`ın 2000 yılı finansman açığının 860 trilyon lira, 2001`de ise 896 trilyon lira olması bekleniyor.

-TEDAŞ İÇİN ÖNGÖRÜLER...

Yazıda, TEAŞ`ın elektrik enerjisi fiyatlarının 4.5 cente çıkarılmasının, TEDAŞ`ın üzerinde yaklaşık 301.5 trilyon lira tutarında olumsuz etki yaratacağına da dikkat çekildi. Bu etkinin giderilmesi için TEDAŞ`ın da, 1 Aralık tarihinde elektrik fiyatına yüzde 2.16 oranında zam yapması gerekiyor. 2001 yılında da aylık zam oranının yüzde 1 olarak uygulanması istendi. Ayrıca, TEDAŞ`tan halen konutlarda 500 bin lira olan sabit güç bedelini 1 milyon liraya, sanayide 5 milyon liradan 10 milyon liraya, diğer kalemlerde 2 milyon liradan 5 milyon liraya çıkartılması istenirken, tarımsal sulamada 2 milyon lira olan güç bedelinde bir artırıma gidilmesi önerilmedi.

-AKARYAKIT FİYATLARI....

Yürütülen Ekonomik program çerçevesinde, 2001 yılı için öngörülen enflasyon hedeflerine ulaşılabilmesi için, 4 Ocak 2001 tarihinden başlamak üzere, akaryakıt ürünleri fiyatının, her ay, hedeflenen TÜFE oranında artırılması da istendi. Önerinin gerçekleşmesi durumunda, uygulanan program çerçevesinde her ayın 4`ünde pompa satış fiyatları hedef TÜFE kadar artırılırken, ay içersindeki ayarlamalarda, ATV`nin o ayki hedef TÜFE kadar artırılmış düzeyi kesinlikle düşürülmeyecek. Uygulamanın her ayın 4`ünde yürürlüğe girecek olması nedeniyle ATV kanuna göre yapılması gereken maktu tutar düzenlemeleri için, ayrı bir işlem yapılması gerekmeyecek. Ayrıca, zaten sınırlı zam yapılacağı için, uluslararası piyasada yaşanacak fiyat düşüşleri pompa fiyatlarınayansıtılmayacak. Bunun, mümkünse ATV ve AFİF`e eşit dağıtılmasına özen gösterilecek. Aynı şekilde Aralık ayında geçerli ATV tutarı, 2001 yılı sonuna kadar en az hedeflenen TÜFE oranında artırılacak. Hedeflenen asgari ATV tutarına ulaşıldıktan sonra, tavan fiyat, dağıtım payı ve nakliyeler gibi söz konusu unsurlarda meydana gelen artışlar, ATV tutarında indirim yapılarak karşılanmayacak ve pompa fiyatına eklenecek. Öneriler kapsamında, fuel oil`deki sübvansiyonun kaldırılması da istendi.

-DÜZENLEMELER YAPILMAZSA, PROGRAM AKSAR-

Öte yandan yazıda, Bu durumda Ekonomik Reform Programı (Dünya Bankası) ve Enflasyonla Mücadele Programı (IMF) gerekleri yerine getirilmiş olacaktır. Yukardaki düzenlemelerin yapılmaması durumunda IMF ile yürütülen programın aksaması söz konusu olacaktır görüşüne de yer verildi. Sonuçta, zam önerileri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bürokratlarında sıkıntı yaratırken, Bakan Cumhur Ersümer`in de önerilere sıcak bakmadığı öğrenildi.
 

Hisse Başarıyla eklendi