Elde kalan tütün Tekel`e

25.07.2003 - 09:18 | Son Güncelleme :


TBMM Başkanı Bülent Arınç ve bölgelerinde tütün üretilen milletvekillerinin ‘elde kalan tütünün Tekel tarafından alınmasına’ ilişkin teklifi, jet hızıyla yasalaştı.

Teklif, Komisyon ve Genel Kurul`da diğer düzenlemelerin önüne geçerek ele alındı. Kabul edilen yasaya göre, sözleşme yapılmaksızın yetiştirilen ve üreticinin elinde kalan 2002 yılı ürünü tütün, TEKEL`ce satın alınacak. Yasaya göre, alınacak tütünün fiyatı, Tütün ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurulu`nca belirlenen açık artırma başlangıç fiyatlarının yüzde 50`sinden aşağı olamayacak. Genel Kurul`daki görüşmelerde, komisyonda yüzde 75`e çıkarılan bu oran, AKP Grup Başkanvekili Faruk Çelik ve arkadaşlarınca verilen bir önergeyle yeniden yüzde 50 olarak düzenlendi.

Oranın düşürülmesi üzerine CHP`li milletvekilleri AKP`yi çiftçiye verdiği sözü yerine getirmemekle suçladı. CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin, ‘‘Bunu yaparak Türk çiftçisinin emeğini gaspettiniz’’ derken, CHP Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu da, ‘‘Nereden emir geldi de bu oranı indirdiniz. Tasarının gerekçesinde bile finans ihtiyacı yok derken, nereden çıktı bu indirim?’’ diye sordu. AKP Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi ise ülkenin ekonomik şartlarının gereği olarak tütün üreticilerine bu oranın uygulandığını ve önergede imzası bulunan CHP`li milletvekillerinin de bu oranı önerdiğini söyledi.

Tanrıverdi`nin, ‘‘Tütün üreticilerinin depolarında çürüyen, çöpe atacakları ürünleri alıyoruz. Tütün üreticisinin yüzü AK Parti iktidarı ile gülecektir’’ şeklindeki sözleri üzerine, CHP İzmir Milletvekili Ali Rıza Bodur, ‘‘Evet, evet. Zaten şimdiden davul zurna ile bunu kutluyorlar’’ diye laf attı. Tanrıverdi de ‘‘Evet davul zurna çalacaklar... Hatta halay çekip bayram edecekler, bizim iktidarımızda. Ama hiçbir zaman arkamızdan teneke bağlamayacaklar’’ dedi.
 

Hisse Başarıyla eklendi