El Kaide´nin üç numaralı adamı tutuklandı

24.07.2003 - 08:35 | Son Güncelleme :

İran´da El Kaide örgütünün üç numaralı adamı ve komutanı olduğu belirtilen bir kişinin, Suudi Arabistan´ın baskısı üzerine tutuklandığı bildirildi


İran´da El Kaide örgütünün üç numaralı adamı ve komutanı olduğu belirtilen bir kişinin, Suudi Arabistan´ın baskısı üzerine tutuklandığı bildirildi.

ABC News televizyonu, Merkezi Haberalma Teşkilatı´nın (CIA), Mısırkökenli Seyf El Adil adlı bu kişinin, haftalardır İran´da bulunduğunu öğrendiğini, Adil´in İslami Cihat örgütüyle de ilişkisi bulunduğu duyurdu.

Adil´in tutuklanması El Kaide´ye yeni bir darbe olarak değerlendirilirken, Amerikalı yetkililer, Seyf El Adil´in geçen yılAmerikan güçlerine yakalanmamak için Afganistan´dan İran´a kaçtığını ve bu ülkede faaliyetlerini sürdürdüğünü söylediler.

BİN LADİN´İN NEREDE OLDUĞUNU BİLİYOR
ABC´ye danışmanlık yapan eski Federal Soruşturma Bürosu (FBI) casusu Jack Cloonan, ´´El Adil, El Kaide operasyonlarından sorumlu olan kişidir ve örgütün lideri Usame bin Ladin´e çok yakındır. Bin Ladin´in şu anda nerede olduğunu bilmesi olasılığı çok yüksek´´ diye konuştu. Adil, 1993´te Somali´de Amerikan helikopterlerine yönelik saldırıyı düzenlemişti. Mogadişu´daki saldırı, 18 Amerikan askerinin ölümüne yol açmış ve ´´Black Hawk Down´´ (Kara Şahin Düştü) adıyla beyaz perdeye yansıtılmıştı. Seyf El Adil´in, geçen Mayıs ayında Suudi Arabistan´da meydana gelen bombalı saldırıların da arkasında bulunduğu kaydedildi. FBI kaynakları, Adil´in 1998´de Tanzanya ve Kenya´daki ABD büyükelçiliklerine yönelik bombalı saldırıları düzenlediğini belirttiler.

EL KAİDE SÖZCÜSÜ DE İRAN´DA TUTUKLU
ABC, 11 Eylül saldırılarından sonra dünya televizyonlarında yeni saldırılar düzenleneceği yönünde tehditler savuran El Kaide sözcüsü Süleyman Ebu Gayt´in da, Adil ile birlikte İran´da tutuklu olduğunu bildirdi. ABD, bu kişilerin yargılanmak üzere anavatanları Mısır ve Kuveyt´eiade edilmelerini istiyor.
 

Hisse Başarıyla eklendi