Ekonomiye güven arttı

16.07.2007 - 10:23 | Son Güncelleme :

https://i.bigpara.com/i/55big/
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, bankalardaki toplam mevduatın, 2002 yılı sonunda 129 milyar YTL iken 6 Temmuz 2007 itibarıyla 298 milyar YTL`ye ulaştığını belirterek, Bu, Türkiye ekonomisine duyulan güvenin en somut bir göstergesidir`` dedi. Türkiye`de, mevduatlar artarken, bankacılık sektörünün güçlendiğini ve kamu dışındaki kesimleri fonlar hale geldiğine işaret eden Babacan, eskiden, topladığı kaynaklarla Hazine`yi fonlayan bankaların, şimdi bu kaynaklarını sanayiciye kullandırdığını vurguladı.

DOLARİZASYON AZALDI
Bankacılık kesiminde, Türkiye ekonomisinin geleceğine olan güvenin artması neticesinde, ``yabancı para cinsinden mevduat oranı düşerken, YTL cinsinden mevduat oranının artış gösterdiğinin`` altını çizen Babacan, 2002 yılında, toplam mevduatın yüzde 56`sı döviz cinsinden iken bugün toplam mevduat içindeki döviz cinsinden mevduatın oranı yüzde 36`ya gerilemiştir. Bu, Türkiye`de dolarizasyonun azaldığı ve YTL`ye olan güvenin arttığının bir kanıtıdır`` değerlendirmesinde bulundu. Türkiye`de, sadece mevduatta değil tüm yatırım araçları içindeki yabancı para cinsinden yatırımların azalmasına karşın, YTL cinsinden yatırımların arttığına dikkat çeken Bakan Babacan, Türkiye`de, tüm yatırım araçları içindeki yabancı paranın oranı yüzde 28`e gerilemiş durumdadır`` şeklinde konuştu. Babacan, kamunun borçlanma gereği azaldığı için bankaların topladığı kaynakları, daha verimli olan ekonominin kalkınmasına kullandırdıklarını ifade ederek, ``Aralık 2002`de, bankaların kullandırdığı toplam kredi miktarı 32,5 milyar YTL iken bu miktar 6 kat artış göstererek 189 milyar YTL`ye ulaşmıştır`` dedi.

KREDİLER 6 KAT ARTTI
Kredilerde çok yüksek oranlarda artış olduğunu belirten Babacan, Aralık 2002`de, 26 milyar YTL olan ticari kredilerin, yaklaşık 4,5 kat artış göstererek, 112 milyar YTL`ye çıktığını vurguladı. Tüketici kredilerininde de önemli düzeyde artışlar olduğunun altını çizen Babacan, 2002 yılı sonunda toplam 6 milyar YTL olan tüketici kredisi miktarının, 13 kat artış göstererek 77 milyar YTL`ye ulaştığını ifade etti. Babacan, bankaların, ekonominin gereği olan üretim ve istihdama kaynak aktarır bir konuma geldiklerine de dikkat çekti.
 

Hisse Başarıyla eklendi