Ekonomik güven endeksi yükseldi

28.07.2016 - 11:18 | Son Güncelleme :

Ekonomik Güven Endeksi 15 Temmuz öncesine kadar hesaplanan verilerle Temmuz'da yüzde 14.9 artışla 95.73 değerini aldı.

https://i.bigpara.com/i/55big/grafikler_650_5.jpg

Ekonomik güven endeksi 15 Temmuz öncesine kadar hesaplanan verilerle Temmuz'da bir önceki aya göre yüzde 14.9 artışla 95.73'e yükseldi. TÜİK açıklamasına göre ekonomik güven endeksindeki artış, hizmet sektörü, perakende ticaret sektörü, inşaat sektörü ve reel kesim (imalat sanayi) güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı.

Reuters'in haberine göre; TÜİK Temmuz ayı açıklamasında önceki açıklamalardan farklı olarak manşet endeksin oluşturulmasında kullanılan alt endekslerin her ayın ilk iki haftasında derlenen verilerden oluşturulduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

Bu, manşet verinin hesaplanmasında kullanılan alt endekslerde de başarısız darbe girişiminin gerçekleştiği 15 Temmuz öncesi verilerinin kullanıldığı anlamına geliyor.

Ekonomik güven endeksi Ocak'ta 83.9 değerini almış, Şubat'ta TÜİK'in veriyi hesaplamaya başladığı Ocak 2012'den beri en düşük değer olan 71.46'ya geriledikten sonra genel olarak yukarı yönlü bir seyir izlemişti.

Endeks, tüketici güven göstergesi ile mevsim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi (reel kesim), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ilişkin güven göstergelerinin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşuyor.

TÜİK endeksin, ekonomik büyümeye ilişkin olarak diğer ekonomik göstergelere kıyasla daha erken bilgi sağladığından öncü bir gösterge olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

Ekonomik güven endeksinin 100'den büyük olması ortalama üzeri güveni; 100'den küçük olması ise ortalama altı güveni göstermekte.

 

Hisse Başarıyla eklendi