Ekmekte Ambalaj Rafa Kalktı

18.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


**Mustafa Taşar`ın büyük şovlarla gündeme getirdiği uygulama başarıya ulaşamadı.

Yurttaş, gramajı düşürülen ekmeği daha da pahalı yemek zorunda kaldı. Fırıncılar ambalaj makinesi almaya yanaşmazken bakanlık, mevcut fırınlarda ambalajlama yapılacak mekân olmadığı için zorlayıcı olamıyor.

Kamuoyunu bir dönem meşgul eden ekmeğin ambalajlı olarak satılması konusundaki uygulama, yönetmeliğe rağmen zamana bırakıldı. Eski Tarım ve Köyişleri Bakanı Mustafa Taşar `ın döneminde gündeme getirdiği uygulama yüzünden ekmeğin gramajı azalmış ve fiyatı yükselmişti. Taşar, ``poşetli ekmek`` uygulamasını başaramazken yurttaş, ufaltılan ekmeğini daha da pahalı yemek zorunda kalmıştı.

AA `nın haberine göre, Türkiye`deki mevcut fırınlarda altyapının uygun olmaması nedeniyle, Tarım ve Köyişleri ile Sağlık bakanlıkları uygulamada ısrarlı olamıyor. Ancak, fırınlarda altyapının iyileşmesini sağlamak üzere, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, yeni kurulacak fırınlara, uygun teknik ve hijyenik şartları sağlamaması halinde üretim izni vermiyor. Ekmek üretim yerlerinde asgari teknik ve hijyenik şartları düzenleyen yönetmelik uyarınca, fırınların en az 400 metrekare büyüklüğünde olması gerekiyor.

Mevcut fırınlar, ekmeğin ambalajlanmadan önce dinlendirilmesi için yeterli alan bulunmadığı ve ambalajlama makinelerinin fiyatının yüksekliğini gerekçe göstererek ambalajlama olayına sıcak bakmıyorlar.

Ambalajın makineyle yapılması konusunda bir zorunluluk bulunmadığını, ayrıca fırında satılacak ekmeğin ambalajlanmasına gerek olmadığını anlatan yetkililer ise fırın dışında perakende satılan yerlerde denetim yetkisinin Sağlık Bakanlığı`nda olduğunu anımsatıyorlar.

Türkiye`de Fırıncılar Federasyonu`na göre 40 bin, bakanlığa göre ise 20 bin fırın bulunuyor. Yetkililer, federasyonun, pide ve simit fırınlarını da bu sayıya dahil ettiğine, ancak bu ürünler için ambalaj zorunluluğu bulunmadığına dikkat çekiyorlar.

Günde 110-120 milyon ekmek üretilen Türkiye`de köy ve kasabalarda genellikle fırından satış yapıldığı için 15 bin fırın ve üretilen 60 milyon ekmeğin ambalaj uygulamasından etkilenmediği kabul ediliyor.

Gümrük birliği nedeniyle AB`ye uyum için 1995 yılında çıkarılan Gıda Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararname`ye dayanarak hazırlanan ve 20 Ağustos 1998`de Resmi Gazete`de yayımlanan ``Türk Gıda Kodeksi-Ekmek ve Çeşitleri`` tebliği uyarınca, ekmeğe ambalaj uygulaması getirilmişti. Böylece Türkiye`de ekmeğin sıhhi, hijyenik şartlarda üretilip üretilmediğine bakılmaksızın ambalajlı satış zorunluluğu getirilirken uyum için sektöre 1 yıl süre verilmişti. Fırınların hazır olmaması nedeniyle verilen sürenin 1999 yılı sonuna kadar uzatılmasına karşın, tüketicilerin de ısrarlı olmamasının da etkisiyle bu konuda fazla ilerleme sağlanamadı. (CUMHURİYET)
 

Hisse Başarıyla eklendi