Ek vergide savunma günü

08.07.2003 - 10:00 | Son Güncelleme :


Hükümet, IMF ile belirlenen ekonomik programdaki yüzde 6.5 oranındaki faiz dışı fazla için çıkardığı ek emlak ve ek Motorlu Taşıtlar Vergisi için bugün Anayasa Mahkemesi`nde ter dökecek.

Hükümet, Uluslararası Para Fonu`na (IMF) taahhüdü olan yüzde 6.5 oranındaki faiz dışı fazla hedefi tutturmak için çıkardığı ve 2 katrilyon lira gelir beklediği ek Emlak ve Motorlu Taşıtlar Vergisi`ni bugün Anayasa Mahkemesi`nde savunacak.

Yüksek Mahkeme`nin ‘‘Hükümeti dinlemek’’ üzere verdiği karar gereği, bugün Maliye Bakanlığı bürokratları ek verginin hangi ihtiyaçlarla neden çıkarıldığını ve Anayasa`ya neden aykırı olmadığını anlatacak.

Geçen Nisan ayında çıkarılan ek emlak ve ek Motorlu Taşıtlar Vergisi`nin yürürlüğün durdurulması ve iptali için Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Anayasa Mahkemesi`ne başvurmuş, bunun dışında Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün`ün aynı konuda ‘Anayasa’ya aykırılık`` iddiasıyla açtığı iki ayrı dava, geçen ay vergi mahkemesince ‘ciddi’ bulunarak Yüksek Mahkeme`ye intikal ettirilmişti.

CHP`nin yaptığı iptal başvurusunda, iki ek verginin çıkarılmasının Anayasa`nın ve 2. maddelerinin yanısıra; ‘vergi ödevi’ başlıklı 73. maddesine aykırı olduğu belirtiliyor. Mali gücün başlıca göstergelerinin gelir, servet ve harcama olduğu belirtilen başvuruda şöyle deniliyor:

‘‘Bu üç unsurun da vergilendirilmesinde vergi adaletinin greçekleştirilebilmesi için yükümlülerin ödeme güçlerinin gözetilmesi zorunludur. Aynı mükelleften aynı konu nedeniyle aynı nitelikte birden fazla vergi alınmasının yani mükerrer vergilemenin ödeme gücü ve vergi adaleti ilkeleriyle bağdaştırılması mümkün değildir.’’

CHP`nin iptal başvurusunda ek gelir yaratmak amacıyla böyle bir yük getirilmesinin, yükümlüler arasında vergi yükünün dağılım açısından ayrıcalık yarattığı da savunuluyor.

MAHKEMEDE IMF BEYANI

ATO Başkanı Sinan Aygün`ün açtığı davada, vergileri Anayasa`ya aykırı bulan Ankara 6. Vergi Mahkemesi`nin dosyaları Anayasa Mahkemesi`ne gönderme kararında şu ifadeler yer aldı:

‘‘IMF beyanlarına göre, Vergi Barışı kanunu ile 750 trilyon liralık gelir hedeflendiği belirtilmesine ve Maliye Bakanlığı`nın bu rakamı 2-2.5 katrilyon liraya ulaşılabileceği açıklanmasına karşın, basında çıkan ve yetkililerce ifade edilen rakamlara göre, 6.6 katrilyon liralık bir tahukkuk yapıldığı ve 2 katrilyon liralık tahsilat yapıldığı anlaşılmaktadır.’’

İptal edilir diye vergi ödenmiyor

Maliye kaynakları bu vergilerin iptal edileceği beklentisiyle vatandaşın vergi ödemediğinden yakındı. Motorlu taşıtlar vergisinin ilk taksidine 500 trilyon lira bekleyen Maliye, ‘‘Anayasa mahkemesi iptal edecek’’ söylentileri yüzünden vergi tahsilatında 150 trilyon liralık bir açık bulunduğunu kaydetti. Ek motorlu taşıt ve ek emlak vergilerinin 1994 ve 1999 yıllarında olmak üzere önceki iki hükümet döneminde de çıkarılmış, her iki dönemde muhalefet partilerince yapılan iptal başvuruları Anayasa Mahkemesi`nce reddedilmişti.
 

Hisse Başarıyla eklendi