Ek Vergi Görüşmeleri Tamamlandı

10.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



-Özel İletişim Ve Özel İşlem Vergileri İle 8 Yıllık Kesintisiz İlköğretime Katkı Payı Uygulama Süresini İki Yıl Süreyle Uzatan Yasa Tasarısının Tümü Üzerindeki Görüşmeler Tamamlandı

ANKARA (A.A) - 10.11.2000 -TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda, özel iletişim ve özel işlem vergileri ile 8 yıllık kesintisiz ilköğretime katkı payı uygulama sürelerini 31 Aralık 2002 tarihine kadar uzatan yasa tasarısının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Tasarı üzerinde görüşlerini açıklayan FP Hatay Milletvekili Metin Kalkan, bütçe sunulur sunulmaz bir vergi bombardımanıyla karşı karşıya gelindiğini, bunun arkasının kesileceğini de sanmadığını söyledi. Taşıt alım ve LPG vergilerinin yeniden gözden geçirilmesini isteyen Kalkan, LPG`ye zam yapacak yerde devlet de araçlarını LPG`ye geçirsin, böylece kamu araçlarındaki benzin ısrafı da önlenir diye konuştu. FP Sakarya Milletvekili Cevat Ayhan, geçici denilen vergilerin devamlı kılınmasını eleştirerek, 17 aylık hükümetsiniz, bankaların batması konusunda niye tedbir almadınız? Bunlar sizin zamanınızda battı. Bunları kurtarmaya mecbur muyuz? Bırakınız batsınlar ama Hazine`nin üstüne yük binmesin dedi. Ayhan, hükümetin güven vermediğini de savunarak 30 çeşit vergi altında vatandaştan haraç aldığını öne sürdü. DYP Bursa Milletvekili Oğuz Tezmen d, enflasyonu düşüreceğim diyen hükümetin yeniden değerleme oranını niçin 20 kat artırma yetkisi istediğini sordu. Enflasyonun düşürülmesi konusunda toplumun hükümete tanıdığı avansın bittiğini, artık beklentinin hayal kırıklığına dönüştüğünü saunan Tezmen, hükümetin ne gerekiyorsaacilen yapmasını istedi. DSP İstanbul Milletvekili Masum Türker, LPG zammına belli kitlelerin itiraz edeceğini, ancak hükümetin bu konuda cesur olması gerektiğini ifade ederek, haksız rekabete yolaçmamak açısından benzine de LPG kolaylığının sağlanması gerektiğini söyledi. Türker, gelirlerin artırılması için vergi dışı noktaların saptanıp, vergilendirilmesi gerektiğini vurguladı. DSP Sakarya Milletvekili Ramis Savaş da vergi denetim elemanlarının maaşlarının artırılmasını önerdi.

-ERTELEME İMKANI YOK-

Maliye Bakanı Sümer Oral, milletvekillerini yanıtlarken, Türkiye`nin uyguladığı üç yıllık istikrar programını bir süre erteleme imkanı bulunmadığını belirterek AB ülkeleri bilgi çağını yakalamış. Türkiye de buna ayak uydurma durumundadır dedi. Enflasyonu 3 yıl içinde tek haneli rakama indirme, mali yapıyı da kalıcı dengeye getirme hedefi için finasmana ihtiyaç bulunduğunu anlatan Oral, Vergi almayalım da harcamaları kısalım deniyor. Eğer bu yapılabilecekse ben de varım diye konuştu. Kayıtdışıyla mücadelede Türkiye`nin önemli bir noktaya geldiğini ifade eden Oral, Ne kadar elektronik ortam oluşturursanız kaçakla o kadar mücadele edebilirsiniz. Otomasyonda belli bir noktaya gelindi. Kayıtdışı mutlaka azaltılacaktır dedi. Komisyon, verilen kısa bir aranın ardından tasarının maddelerini görüşmeye başladı.
 

Hisse Başarıyla eklendi