Egeli Sanayicinin Karanlık Korkusu

20.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Ege Bölgesi` nin enerji hatlarına yıllardır yatırım yapılmadığını belirten EBSO Başkanı Atıl Akkan, özelleştirmenin de sonuçlanamamasıyla bu kışın çok ağır geçmesinden korktuklarını söyledi.


Kapıdaki enerji krizinin kendi bölgelerinde daha yoğun hissedileceği görüşünde olan Egeli sanayiciler, çözümü kendi olanaklarıyla enerji santralleri kurmakta arıyor. Ege Bölgesi` nin enerji hatlarına yıllardır yatırım yapılmadığını belirten EBSO Başkanı Atıl Akkan, özelleştirmenin de sonuçlanamamasıyla bu kışın çok ağır geçmesinden korktuklarını söyledi. Ekonominin canlandığı ve üretimin arttığına dikkati çeken Akkan, Buna bağlı olarak önümüzdeki aylarda enerji tüketimi daha da artacak. Dolayısıyla enerji sıkıntısı yaşanacak. Atatürk Organize Sanayi Bölgesi` nde kurduğumuz ATAER tam kapasite çalışıyor. Ama kış aylarında bu yetmeyecek. ATAER`e ek bir tesis daha yapmak için yatırıma başladık. Aliağa Organize Sanayi Bölgesi`ne de bir enerji santrali kurma kararı aldık. Enerji sorunumuzu kendimiz çözmeye çalışıyoruz`` dedi.


Geçen yıllarda kalitesiz enerji kullanmamak için birçok sanayi kuruluşunun otoprodüktör santraller kurduğunu hatırlatan Akkan, bu santrallerin maliyet yüksekliği nedeniyle çalıştırılamadığını söyledi. Kış aylarında yaşanacak enerji sıkıntısı karşısında otoprodüktörlerin devreye girmesinin kaçınılmaz olacağına dikkati çeken Akkan, Doğalgazla, otoprodüktör santralleri arasındaki maliyet farkınının ödenmesi için hükümete başvurduk. Önerimiz kabul görürse sıkıntıyı hafif atlatabiliriz. Aksi takdirde kış çok ağır geçecek`` diye konuştu.


İZMİR BIÇAK SIRTINDA;

İzmir` in bıçak sırtında olduğunu belirten Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Macit Mutaf, İzmir`in Antalya ve Yatağan` dan enerji aldığı söyledi. Bu hatlardan birinde meydana gelecek bir arıza ya da sıkıntının, hemen İzmir`e yansıyacağını vurgulayan Mutaf, elektrik hatları ve trafolara yıllardır bakım yapılmaması sonucu enerji kayıplarının da had safhada olduğunu söyledi, İzmir`e, hatların yenilenmesi ve bakımı için istenen ödeneğin ancak yüzde 15`i gönderiliyor. Sonuç olarak kayıplar artıyor, sistem en küçük arızada bile ağır sonuçlar doğurabiliyor. Bütün bunlara bağlı olarak İzmir`de elektrik tüketimi artıyor ve kış aylarında çok ciddi sıkıntılar yaşanmasını bekliyoruz. Türkiye genelindeki enerji sıkıntısı İzmir`de daha yoğun hissedilecek`` dedi.


TEDAŞ: HAZIRLIK YAPIYORUZ;

Enerji sıkıntı nedeniyle kış aylarında Türkiye genelinde, elektrik kesintilerine gidilebileceğini belirten TEDAŞ yetkilileri ise İzmir`de buna karşı hazırlık yaptıklarını söyledi, Hastane gibi hayati önem taşıyan yerlerin hangi trafolara bağlı olduğunu tespit ediyoruz, haritaları çıkarıyoruz. Olası kesinti halinde vatandaşların mağduriyetini en aza indirmek için planlama yapıyoruz. Kış aylarında bize elektrik kesintisi talimatı geldiğinde hastane gibi çok önemli kuruluşları enerjisiz bırakmamamız gerek. Trafo ve dağıtım hatlarında olağan bakım çalışmalarımız da sürüyor`` diye konuştu. (FİNANSAL FORUM)



 

Hisse Başarıyla eklendi