Ege `de Pamuk Alanları Belirlendi

27.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Uydular Araciliğiyla Belirlendi -İtb Başkani Özmen: -``5 Aylik Dönemde Gerçekleşen Proje İle Ege Bölgesi`Nde Bu Yil Kütlü Pamuk Rekoltesinin 557 Bin 551 Ton Olarak Gerçekleşeceği Tahmin Ediliyor``


İZMİR (A.A) - 27.10.2000 - İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Hasan Özmen, Ege Bölgesi`nin pamuk alanlarının uydular aracılığıyla belirlenmesi projesinin ilk etap sonuçlarının alındığını bildirdi. Özmen, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve Ege İhracatçılar Birliği ile Tariş tarafından desteklenen projenin, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü tarafından yürütüldüğünü söyledi. Projenin, Ege Bölgesi`ndeki ekili pamuk alanlarını kapsadığını vurgulayan Özmen, projenin 5 ana bölümden oluştuğunu ve 5 aylık bir çalışma ile ortaya çıktığını ifade etti.


ABD`ye ait Landsat 5 ve Landsat 7 uydularından pamuğun tarlada bulunmadığı dönemde alınan uydu görüntülerinin EÜ Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Uzaktan Algılama Laboratuvarı`na ulaşmasıyla başlayan projede, daha sonra pamuk ekildikten sonra elde edilen görüntüler ile bölgenin pamuk rekoltesinin ortaya çıktığını anlatan Özmen, şu bilgiyi verdi: ``Yaklaşık 5 aylık bir dönemde gerçekleştirilen bu proje sonunda, 2000 yılında Ege Bölgesi toplam kütlü pamuk rekoltesinin 557 bin 551 ton, yüzde 42 randıman hesabıyla lif pamuk rekoltesinin de 234 bin 171 ton olacağı tahmin ediliyor. Bölgemizdeki pamuk ekili alanlarının toplam büyüklüğü ise 173 bin 858 hektar olarak belirlendi.`` Özmen, pamuk ekim alanları ve buna bağlı olarak üretim miktarının doğru olarak tespitinin, başta prim olmak üzere verilecek desteklerde suiistimallerin azalmasına hatta ortadan kaldırılmasına imkan sağlayacağını dile getirdi. Özmen, pamuk üretiminin tamamen kayıt içine girmesiyle, tekstil ve konfeksiyon aşamalarında da kayıtdışılığın önleneceğini savundu.


YENİ BİR ÇIĞIR AÇACAK;

Projenin Türkiye`nin tarımsal üretiminin belirlenmesinde yeni bir çığır açacağını ifade eden Özmen, bu yöntemin Avrupa Birliği`ne üye ülkelerce uygulandığını, ancak Türkiye`de İzmir`in bir ilke daha imza attığını kaydetti. Hasan Özmen, pamuğun dışında bu projeyle bağ ve buğday sahalarının tespit edildiğini, boş ve dolu arazilerin ayrımının yapıldığını söyledi. Projenin 50 bin dolara mal olduğunu, bunu, destek veren odaların karşıladığını açıklayan Özmen, ``Bu görev aslında tamamen Tarım Bakanlığı`nın görevidir. Bakanlık kılını kıpırdatmazken, bizler Türkiye`deki tarımsal ürünlerin veri tabanını elde etmek için büyük gayret gösteriyoruz``dedi. Projeyi yürüten EÜ Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Yusuf Kurucu da, 5 aylık çalışmaya uydudan alınan görüntüler ile başladıklarını, yerde de ayrı ayrı çalışma gruplarıyla toprağın genel yapısını ve bölgenin altyapısını çıkarttıklarını görüntüler eşliğinde anlattı. Toplantıda, projeye destek veren İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş da hazır bulundu.
 

Hisse Başarıyla eklendi