Ecevit, Yılmaz, Bahçeli ve Derviş`e Yüce Divan yolu

10.07.2003 - 10:03 | Son Güncelleme :


Meclis Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, Bülent Ecevit, Devlet Bahçeli, Mesut Yılmaz ve Kemal Derviş başta olmak üzere 18 eski bakan hakkında Yüce Divan talebiyle soruşturma komisyonu kurulması yönünde karar aldı.

MECLİS Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu şok bir karar alarak Bülent Ecevit, Devlet Bahçeli ve Mesut Yılmaz başta olmak üzere eski hükümetlerin 18 bakanı hakkında ‘‘özelleştirme uygulamalarında devleti zarara uğrattıkları’’ iddiasıyla Yüce Divan talebiyle soruşturma komisyonu kurulması yönünde karar aldı.

Komisyonun bu sürpriz kararı önceki gün 7,5 saat süren toplantıda CHP ve AKP`li üyeler arasında tartışmalara neden oldu. Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) üyeliği yapan 18 eski bakanın, yapılan özelleştirmelerin taksitlerini erteleyerek devleti zarara uğrattıkları iddia ediliyor.

İŞTE SUÇLANANLAR

Komisyonun bu nedenle suçladığı eski başbakan ve bakanlar şunlar:

Bülent Ecevit, Devlet Bahçeli, Mesut Yılmaz, Hüsamettin Özkan, Kemal Derviş, Yılmaz Karakoyunlu, Sümer Oral, Ahmet Kenan Tanrıkulu, Yüksel Yalova, Recep Önal, Hikmet Uluğbay, Nami Çağan, Şükrü Sina Gürel, Metin Şahin, Zekeriya Temizel, Güneş Taner, Işın Çelebi, Yalım Erez.

AKP`li üyelerin oylarıyla alınan bu karar komisyonda tartışmalara neden oldu. CHP`li Kemal Kılıçdaroğlu, ‘‘Böyle karar olmaz. Bülent Ecevit`in yolsuzluk yaptığına kimse inanmaz. Komisyon bu kararla inandırıcılığını kaybeder, kamuoyu desteği bulamaz’’ dedi.

Kılıçdaroğlu, bazı eski siyasetçilerin sadece ÖYK üyesi olduğu ve kararlarda imzası bulunduğu için suçlanmasının yanlış olacağını, yapılan işlerden devletin zarar görüp görmediği ölçü alınarak değerlendirme yapılması gerektiğini söyledi.

Ancak CHP`li üyelerin itirazlarına rağmen bu 18 isim hakkında soruşturma komisyonu kurulmasının Meclis`e önerilmesi kararı alındı.

CHP`li komisyon üyeleri ise, alt komisyon raporları üzerinde yapılan değerlendirmelerin tamamlanmasından sonra, isimlerin tek tek ele alınarak kimlerin suçlanıp, kimlerin suçlanmayacağının belirleneceği özel bir toplantı yapılmasını isteyecek. Komisyon dün yaptığı toplantıda bankacılık alt komisyonunun raporunu da ele aldı. Bankacılık konusunda da çok sayıda bakan hakkında soruşturma komisyonu önerilmesi bekleniyor.
 

Hisse Başarıyla eklendi