Ecevit`in kompleksi başbakanlıktan etti

22.03.2002 - 11:19 | Son Güncelleme :


Yalım Erez, 1998`de Ecevit`in destekleme sözü vermesine karşın, hükümete CHP yerine Fazilet Partisi`nin alınmasını şart koşması nedeniyle hükümeti kurmaktan vaz geçtiğini söyledi.

28 Şubat sürecinden sonra hükümet kurma görevi verilen dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez, hükümeti DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit`in CHP kompleksi nedeniyle Yılmaz ve Çiller`e `Erez hükümet kurarsa sağda sizi bitirir` diye telkinde bulunduğu için hükümet kuramadığını belirtti. Muğla Bağımsız Milletvekili Yalım Erez, 23 Aralık 1998`de, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından hükümeti kurmakla görevlendirildi. 28 Şubat sürecinin gölgesinin en ağır hissedildiği günlerde çalışmalara başlayan Erez, o günleri şu şekilde açıklıyor:

Pazarlık yapıldı

`Ecevit ve Yılmaz Cumhurbaşkanı`na, kuracağım hükümeti destekleme sözü vermişti. Fakat Ecevit hükümete CHP`nin girme ihtimaline karşı, el altından pazarlıklar başlattı. Çiller ve Yılmaz`a desteklememeleri yolundu telkinde bulundu. Sonra Çiller de, Ecevit`in kuracağı azınlık hükümetine destek vereceğini açıklayınca benim görevim de bitmiş oldu.`

Erez, bazı görüşmeler yaptığını, kaliteli fikir ve kadrolarla yeniden siyasete döneceğini kaydetti. Siyasette çalışacağı kişilerin de `temiz` olmasını istediğini söyleyen Erez, siyasetçinin geçim derdi ve bankalarla işi olmaması gerektiğini vurguladı. Yalım Erez, Türkiye`yi liderlerin değil, fikirlerin yönetmesi gerektiğini söyledi.

Devletin bankacılık operasyonunda yanlış yaptığını da söyleyen Erez, Cavit Çağlar`ın hukuk dışı bir durumla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, `Bankanın yönetim kurulunda bile değildi. Sadece hissedardı. Çağlar hapse giriyorsa, dönemin Merkez Bankası Başkanı ve Hazine Müsteşarı da, Hazine`den sorumlu Devlet Bakanı da hapse girmeli` diye konuştu.

Erez`den


Bakanlığım döneminde, Mehmet Ağar`ın da yardımıyla dövize talep azalsın diye, `Kaçak döviz yakalandı` diye haberler yayınlattık ve olumlu etkisi oldu.


1998`de kriz kendini hissettirdiğinde, `Yaman Törüner`i çağırın ve ekonomiyi teslim edin` dedim ama dinletemedim. Görev verselerdi belki bu krizi yaşamazdık.


Demirel`den sonra DYP adayı olarak İsmet Sezgin, Bedrettin Dalan, Köksal Toptan ve Tansu Çiller vardı. Ben tercihimi Çiller`den yana kullandım. Ama o fırsatı çok kötü kullandı. Çiller Türk siyaseti için bir hatadır. İstifa ettiğimden beri Tansu Çiller`le hiç görüşmedim. Teklif geldi ama kabul etmedim.


Bakanlar Kurulu toplantılarında öyle sanıldığı gibi önemli görüşmeler falan olmaz, gereksiz muhabbet yapılır.


Fuat Miras yanlış davrandı. Daha önce de 4 kez istifa etmişti. TOBB Başkanı öyle sık sık istifa etmez, ederse de geri almaz.


 

Hisse Başarıyla eklendi