Ecevit: Bekleme durumundayız

11.09.2001 - 20:08 | Son Güncelleme :

Başbakan Ecevit Türkiye`deki bütün ilgili kuruluşların, ABD`deki geniş kapsamlı saldırılarla ilgili gelişmeleri teyakkuz halinde izleyeceğini belirtti


Başbakan Bülent Ecevit Türkiye`deki bütün ilgili kuruluşların, ABD`de vuku bulan geniş kapsamlı saldırılarla ilgili gelişmeleri teyakkuz halinde izleyeceklerini açıkladı.

Başbakanlıkta yapılan toplantıya ilişkin olarak gazetecilere bilgi verdi ve soruları yanıtladı.
Ecevit şunları söyledi:

"Bildiğiniz gibi biraz önce Başbakanlık’ta bir değerlendirme toplantısı yaptık. Toplantıya Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanit, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Orgeneral Tuncer Kılınc, Dışisleri Bakanlığı Müsteşarı Faruk Laloğlu ve arkadaşları katıldılar."

"Bir değerlendirme yaptık. Henüz durum aydınlığa kavuşmuş değil. ABD`ye yönelik çok ciddi terorist saldırı olduğu belli. Fakat bunun dünyaya yankıları ne olacak, henüz bunu bilmiyoruz. İlgili devlet kuruluşları olarak, sürekli teyakkuz halinde olayları inceleyeceğiz, gerekli önlemleri olayların gelişmelerine göre alacağız."
Bu gelişmenin Türk ekonomisini nasıl etkileyeceğinin sorulması üzerine Ecevit, şu yanıtı verdi:

"Bu konularda henüz bir şey söyleyebilecek durumda değiliz. Borsa konusunda, ekonomiyle ilgili olarak arkadaşlarımız görevleri başında. Alınması gereken tedbirler hakkında bir açıklığa varabilecek durumda değiliz. Henüz olaylar oluşum sürecinde ve ABD`ye yapılan saldırıdan henüz kimlerin sorumlu olduğu belli değil. Onun için bekleme durumundayız."

"Benim yurttaşlarımdan ve memleketimizde bulunan, görevli olarak veya turist olarak bulunan kimselerin paniğe kapılmamalarını, telaşa kapılmamalarını rica ediyorum. Sukunet içinde olayları izlemeye devam etsinler."

"Türk Silahlı Kuvvetlerinde teyakkuz hali var mı?" diye sorulması üzerine Ecevit, "Şimdilik fiilen teyakkuz halinde bulunacağız Fakat bunun adını koyabilmek için henüz zaman çok erken. Dediğim gibi, henüz karanlık olan pek çok nokta var," yanıtını verdi.

Ecevit bu açıklamanın ardından makam aracı ile Başbakanlık’tan ayrıldı.


Ecevit Bush`a mesaj gönderdi
Başbakan Bülent Ecevit ABD`ye yönelik saldırılardan üzüntü duyduğunu ve Türk hükümetinin ABD ile işbirliğine hazır olduğunu açıkladı.

Ecevit ABD`de meydana gelen saldırılar üzerine ABD Başkanı George W. Bush`a bir mesaj gönderdi. Ecevit mesajında şunları söyledi:

"Sayın Başkan Amerikan ulusuna karşı bir dizi haince terorist saldırı gerçekleştirildiğini öğrenmekten son derece sarsıldım ve derin üzüntü duydum.

"Terorizmden çok çekmiş bir ülke olarak Türk halkı sizi anlamakta ve Amerikalı dostlarının acılarını paylaşmaktadır. Bu güç saatlerde Türk hükümeti her zamanki gibi sizinle işbirliğine hazırdır ve Türk halkı yanınızdadır."

Sezer de mesaj gönderdi

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ABD Başkanı George Bush`a gerçekleştirilen terorist saldırıları kınadığını belirten bir mesaj yolladı.

Sezer`in mesajı şöyle:

"Uluslararası terorizmin benzeri görülmemiş bir cüretkarlıkla Amerika Birleşik Devletleri`ne karşı gerçekleştirdiği alçakca saldırıyı tarifsiz bir üzüntüyle öğrendim. Sözkonusu saldırıları şiddetle kınıyorum.

"Türk ulusu ve şahsım adına Amerikan halkına en içten başsağlığı dileklerimi iletir, bugüne değin terorizmden büyük acılar çekmiş olan Türk halkının dost ve müttefiki Amerika Birleşik Devletleri`nin bu büyük acısını paylaştığını, bu zor anında Amerikan halkının yanında olduğumuzu belirtmek isterim."


 

Hisse Başarıyla eklendi