e-tasarruf

29.07.2003 - 09:20 | Son Güncelleme :


SSK`nın milyar dolara varan yatırımla otomasyona geçirilme girişimine karşın, sadece 10.8 milyon dolarlık bir yatırımla otomasyona geçen Emekli Sandığı yaklaşık 2.4 katrilyonluk israfın önüne geçti

Türkiye`nin kanayan yarası sosyal güvenlik sisteminde, açık büyürken Emekli Sandığı, IBM işbirliği ile başlattığı otomasyon projesiye masraflarını kıstı. SSK`nın milyar dolarlık yatırımla geçmeyi planladığı otomasyona, sadece 10.8 milyon dolarla geçen Emekli Sandığı, ilaç, gözlük, protez, tahlil ve özel hastaneler kanalıyla yapılan tedavi giderlerinde 2.4 katrilyon liraya varan yolsuzluk ve israfın önüne geçmeye başardı. Sandık şimdi 4 milyon memur, emekli ve yakınlarının yataklı tedavi giderlerinde akıllı kart sistemine geçiyor. Uygulama ile yıllık 120 milyon dolarlık yolsuzluk ve israf önlenecek.

1994`te başladı

Emekli Sandığı`nın Sağlık Harcamaları Projesi 1994 yılında başladı. Sandığın bütün emekli ve iştirakçilerinin verileri ile her türlü sağlık harcamasının bilgisayara yüklenerek, işlemlerin bilgisayar ortamında yapılmasını ve kontrol edilmesini öngören proje kapsamında, 1997 yılından itibaren eczane, gözlükçü, vakıf ve dernek hastaneleri, röntgen, tahlil laboratuvarları ve diyaliz merkezleri ile bilgisayar bağlantısı yapıldı. Aşamalı olarak telefon ya da veri hatları üzerinden yapılan bu bağlantıların ardından kontroller başladı. Kontroller sonucu bir emeklinin karnesi ile bir çok hastanın tedavi edilmesi, aynı karneye defalarca reçete yazılması, reçetelere en pahalı ya da gereksiz ilaçların yazılması, tahlil sayılarıyla özel hastanenelerdeki muayene faturalarının şişirilmesi önlendi.

Sahtecilik önlendi

Sistemin kurulması için bugüne kadar 10.8 trilyon lira harcanırken; sistem sayesinde Emekli Sandığı`nın ilaç harcamalarındaki yıllık yüzde 124 olan artış durduruldu. Sandığın ilaç harcamalarındaki artış, iştirakçi ve emekli sayısındaki büyük artışa karşın yüzde 66.1`e kadar çekildi. İsraf ve yolsuzluğun azalması sonucu sağlanan tasarruf, 2002 yılında yüzde 143.7`ye ulaştı. Sandık, uygulama sonucu 1999`da 39, 2000`de 174, 2001`de 533 trilyon lira tasarruf yaparken, bu rakam 2002 yılında 1 katrilyon 577 trilyon liraya yükseldi. Sistem 139 bin 690 geçersiz karnenin de ortaya çıkarılmasını sağladı.

Köşk`te kullanılıyor

Yakın zamanda başlanacak akıllı kartı içeren sağlık projesinin şu anda Cumhurbaşkanlığı dahil birçok kamu kuruluşu tarafından da kullanılmaya başladığını, diğer kamu kuruluşlarının da bu yıl kullanmaya başlayacağını bildiren Emekli Sandığı Genel Müdürü Naci Yatbaz, böylece 2.4 milyon memurun da sisteme dahil edileceğini söyledi. Projenin genel sağlık sigortası sistemi düşünülerek tasarlandığını da belirten Yatbaz, `BAĞ-KUR da sistem üzerinden çalışabiliyor. Yani genel sağlık sigortasının bilgisayar altyapısı hazır durumda` dedi.

Sırada Akıllı Kart var

Sandığın otomasyon projesinden sağlanan toplam tasarruf 2.4 katrilyon liraya yaklaşırken; sandık, şimdi Akıllı Kart ve tedavi kontrol sistemine başlıyor. Pilot uygulaması 2001 sonunda başlatılan sistem kapsamında bütün emeklilerin sağlık verilerinin bilgisayara yüklenmesi tamamlanmak üzere. 26.5 milyon dolara mal olması beklenen sistemin 2 ay içinde uygulamaya sokulması planlanıyor. Buna göre, bütün emeklilere sistem uygulamaya girinceye kadar geçirdikleri hastalıklar, uygulanan tedaviler, verilen recetelere ilişkin verilerin yer aldığı kartlar dağıtlılacak. Hastanelerin de bilgisayarla Emekli Sandığı`na bağlanmasını öngören proje kapsamında verilen kartlarla emekliler hastaneye gittiğinde yapılan her türlü tedavi işlemi hem kartlara hem de sisteme yüklenecek. Böylece hem doktorların teşhis ve tedavi işi kolaylaşacak hem de bir emeklinin kartı ile başkaları tedavi olamayacak.


 

Hisse Başarıyla eklendi