E-Devlet hayatı kolaylaştırıyor

13.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Singapur`da internetteki e-vatandaşlar merkezi sitesinden her türlü bürokratik işlem halledilebiliyor


Şehir devleti Singapur`da nüfus kütüğüne kayıttan, yeni bir telefon hattı bağlantısı başvurusundan, vergi beyannamesi formu doldurmaya, yeni bir konut almaya, patent başvurusundan, motorlu aracın trafiğe tescil ettirilmesine çok sayıda, çeşitli bürokratik işlemler Internet ortamında yapılabiliyor. Elektronik devlet-kamu hizmetleri (e-devlet, e-kamu) sayesinde, dünyanın heryerinde sıkıntı veren bürokratik işlemlerini kolaylaştırıp, pratikleştiren, zamandan kazanan Singapurlular, bu hizmetleri, 1981 yılından beri aşamalı olarak alıyorlar. e-Vatandaşlar Merkezi`nden 24 saat kesintisiz alınan hizmetlerle, emeklilik fonu hesabı kontrol edilebiliyor, devlet ve kamu bursları için başvurulup, yeni bir fikrin patenti için başvuru formu elektronik ortamda doldurulabiliyor. Elektronik devlet ve kamu hizmetleri veren Internet üzerinden çalışan Merkez, Bakanlıkların adlarına göre değil, vatandaşlara kolaylık olsun diye, yaşam tecrübelerine göre düzenlenmiş. Bu sitede sağlık, iş, adalet, asayiş-güvenlik, ulaştırma, aile, konut, istihdam, eğitim ve savunmaya dair konularda sanal binalar, Hayat Yolu boyunca sıralanıp, Singapur vatandaşlarına, ölümden doğuma kadar yapacakları bürokratik işlemler konusunda enformasyon sunuluyor. e-Vatandaşlar Merkezi Internet sitesinde, mesela, savunma sanal binasında, genç erkekler iki yıllık zorunlu askerlik hizmeti başvurusunu yapabiliyor.

BEŞ YAŞINDAKİ ÇOCUKLARIN ÇOĞUNUN E-MAIL ADRESİ VAR

Singapur`da vergi mükelleflerinin bu yıl yüzde 40`ı (500 bin mükellef) gelir vergisi iadelerini elektronik ortamda aldılar. Singapurluların Internet üzerinden alacakları elektronik kamu hizmeti erişiminin sayısı Haziran ayında 200`e ulaşacak. Bu ülkede ana okulu öğrencisi beş yaşındaki çocukların çoğunun e-mail adresleri bulunuyor. Singapur`un elektronik devlet hizmetleri hakkındaki daha ayrıntılı bilgiye Internet`deki http://www.ecitizen.gov.sg adresinden ulaşılabilir. Bu site için üç yıllık proje kapsamıda 870 milyon dolar (1.5 milyar Singapur doları) ayıran Singapur hükümeti, projeye özel sektörü dahil edemedi. e-Vatandaşlar Merkezi sayesinde yılda 23 milyon dolarlık tasarruf, ayrıca, Internet üzerindeki çeşitli yeni devlet-iş dünyası girişimleriyle yılda 46 milyon dolar daha tasarruf edilecek.

SİNGAPUR`UN E-DEVLET HİZMETİ DÜNYAYA ÖRNEK OLUYOR

Singapur devletinin Internet üzerinden verdiği bürokratik işlemler hizmetinden esinlenen ABD`de Pennsylvania Eyaleti ile Kanada`daki Alberta Bölgesi İdaresi, kendi e-devlet sitelerini kurarken, Singapur`u model aldı. Güneydoğu Asya ülkeleri hükümetleri de, geçenlerdeki zirve toplantısı sırasında, kamu hizmetlerini Internet üzerinden sunma konusunda enformasyon paylaşımı için geçenlerde bir sözleşme imzaladılar. Amerikan Genel Hizmetler İdaresi de, 1999 yılı araştırmasında, Singapur`un e-devlet Internet sitesini, dünyadaki en gelişmiş entegre hizmet örneği ilan etti. ABD federal yönetimi, kendi ilk tek duraklı Internet`deki devlet sitesini www.firstgov.gov adıyla Eylül ayında hizmete koydu. Bu sitede, daah önce 20 bine ve 27 milyon Web sayfasına ulaşan Amerikan devlet ve hükümet kurum ve kuruluşlarının Internet`deki siteleri tek çatı altında birleştirilip, birbirlerine bağlandı.
 

Hisse Başarıyla eklendi