E-book`un Geleceği Belirsiz

01.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :





Kitapları dijital hale getirmek, sanayinin en büyük düşlerinden biri. Üretilen e-book`lar oldukça pratik ve hesaplı. Ama talep düşüklüğü daha fazla kitabın uyarlanmasını geciktiriyor

E-book (elektronik kitap) kullanım açısından oldukça pratik bir cihaz. Cihazın sabit diskine ortalama 250 sayfalık kitaplardan 10 kadarını e-book formatında kitap satan internet sitelerinden yükleyebiliyorsunuz. Kitabı bilgisayardan okumak da mümkün ancak oldukça sıkıcı bir iş olduğuna neredeyse herkes hem fikir. Palm ve Gemstar tarafından piyasaya sürülen e-book modelleri ise, bilgisayara bağlanmadan telefon hattı sayesinde internetten kitap indirilmesine olanak sağlıyor ve yaklaşık 20 kitap yada 100 bin sayfalık hafızaları ile daha pratik özellikler sunuyor.

Ancak e-book`lar bir türlü aradığı ilgiyi bulamıyor. Dünyanın en büyük kitap fuarı olan Franfurt`ta bu yıl edebiyat tarihine geçecek bir ödül verildi. Amerikalı yazarlar David Maraniss ve E.M.Schrob e-book formatında yayınlanan en iyi kitap dalında verilen 100 bin dolarlık ödülü paylaştı. Microsoft ve Adobe gibi yazılım şirketleriyle Gemmstar gibi e-book cihazı üreten firmalar tarafından desteklenen ödülün tek bir amacı var:

Yayınevlerini eserlerini e-book olarak yayınlamaya teşvik etmek ve e-book`ların popülaritesini artırmak. Zira televizyondan DVD`lere günümüze kadar piyasaya sürüler her teknolojik ürünün yaşadığı sıkıntıları e-book`lar da yaşıyor. Tüketiciler yeni ürünün içeriğini (video kasedi, DVD film, CD albüm vs.) piyasada bulamıyorsa ondan uzak duruyor. Üreticilerse talep yükselmeden içeriğe yatırım yapmaktan kaçınıyor.

E-book`lar da aynı kaderi paylaşıyor. Tüketiciler sadece bin kitabın e-book formatında yayınlandığına bakıp cihaz satın almıyor. Yayıncılar da piyasada sadece 20 bin e-book cihazı olduğuna bakıp kitaplarının lisanslarını vermiyor. Sonuçta e-book pazarının büyümesi beklentisindeki yazılım şirketleriyle e-book üreticilerine de özendirici ödüller koymak kalıyor. Kısacası firmalar tavuk-yumurta çıkmazıyla karşı karşı karşıya kalıyor. (YENİ BİNYIL)
 

Hisse Başarıyla eklendi