DYP`li Dönen: Tükriye AB Projesini Kaçırabilir

12.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Anap`Lı Tayan: Cumhurbaşkanı Yetkilerinin Fazlalığından Şikayet Ederken, Elindeki Yetkileri Katı Ve Uzlaşmaz Üslupla Kullanmasını Anlamakta Zorluk Çekiyoruz -Dyp`Li Dönen: Türkiye, Demokratik Bir Konsepte Kavuşmak Zorunda. Aksi Takdirde Ab Projesini De Kaçırır -Dyp`Li İyimaya:Anayasa Mahkemesi`Nin Yüce Divan Yetkisi Gözden Geçirilmeli


ANKARA (A.A) - ANAP Bursa Milletvetkili Turhan Tayan, Cumhurbaşkanı`nın görev süresi ile ilgili Anayasa değişikliğinin mutlaka gerçekleştirilmesi gerektiğini savunarak, Cumhurbaşkanı yetkililerinin fazlılığından şikayet ederken, elindeki yetkilerikatı ve uzlaşmaz üslupla kullanmasını anlamakta güçlük çekiyoruz dedi. ANAP Grubu`nun, Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Sayıştay ve Anayasa Mahkemesi Başkanlığı bütçesi üzerinde görüşlerini dile getiren Tayan, Türkiye`nin 21. Yüzyıl`ı, 20. Yüzyı`ldan yaşadığı krizlerle yaşamaması gerektiğini kaydetti. Cumhurbaşkanı`nın görev süresinin 5 yıla indirilmesi ve ikinci kez seçilmesini mümkün kılacak Anayasa değişikliğinin mutlaka yapılması gereğini savunan Tayan, Türkiye`nin her Cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşadığı krizlerin artık geçmişte bırakmasını istedi. Türkiye`de Cumhurbaşkanlığı`nın görev ve yetkilerinin Yarı Bakanlık Sistemindeki gibi ve fazla olduğunu ifade eden Tayan, Başkanlık sistemi`nin ise ülke koşullarına uygun olmadığını vurguladı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer`in de yetkilerinin fazlalığından şikayet ettiğini anlatan Tayan, şöyle devam etti:


Anayasa değişiklikleri, ülkeye sağlayacağı demokratik açılımlar nedeniyle önemlidir. Cumhurbaşkanı`nın, hükümet ve bağlıkurumlarla ilişkilerdeki kapalılığı dikkat çekicidir. Ülkenin hayati öneme haiz ekonomik ve mali kararnamelerinin onaylanmasının kriz haline dönüşümü, endişe vericidir. Sayın Cumhurbaşkanı`nın, görev ve yetkililerinin fazlalığından şikayet ederken, seçildikten sonra elindeki yetkileri katı ve uzlaşmaz üslupla kullanmasını anlamakta güçlük çekiyoruz. Tayan, Anayasa Mahkemesi`nin yükünün fazlalığına işaret etitği konuşmasında, TBMM`nin yasa yaparken titiz davranması ve Yüksek Mahkeme`nin çalışma koşullarının iyileştirilmesine destek vermesini istedi. Yüksek Mahkeme`deki idari yargı kökenli hakimlerin fazlalığına işaret eden Tayan, Anayasa Mahkemesi kararlarında üyelerin görüş farklılığı, ideoloik bloklaşma endişelerini dikkatle izliyoruz. Bu duruma dikkat edilmeli dedi.

POLİSLER YÜRÜYOR TARTIŞMASI...

Genel Kurul`da DYP Grubu`nun görüşlerini Hatay Milletvekili Mehmet Dönen ile Amasya Milletvekili Ahmet İyimaya dile getirdi. TBMM`nin, Kurtuluş Savaşı kararı almak ve uygulamak açısından dünyada örneği olmayan bir parlamento olduğuna işaret eden Dönen,ancak 80 yıllık sürede siyaseti ve dünyayı çok iyi algılayamadığını ve olayların arkasından sürüklendiğini savundu. Türkiye, değişim sancısı içinde diyen Dönen, TBMM`nin statükoyu değil, değişimi savunması gerektiğini, Türkiye`nin demokratik bir konsepte geçememesi halinde AB projesinin de kaçıralacağını öne sürdü. Ülkeyi yönetenlerin milletvekillerine güvenmediğini vurgulayan Dönen, Milletvekillerinin bürosunu, evini, kiminle çalışacağını bile onlar belirliyor. Bu hantal bir yapı dedi. Dönen`in, konuşması sırasında, ABD Başkanı Clinton`un kendisini protesto eden göstericileri birkaç yüz metre uzaktan görebildiğini söylemesi, Genel Kurul`da kısa süreli tartışma yaşanmasına neden oldu. ANAP Grup Başkanvekili İbrahim Yaşar Dedelek`in, Türkiye`de de 1500 polis yürüyor demesine tepki gösteren Dönen, Ülkeyi bu hale getiren sizin bu zihniyetiniz. Burası sokak kahvesi değil, el sallayarak konuşamazsınız. Diyeceklerinizi kürsüye gelip söylersiniz dedi. Dönen`e, MHP ve DSP sıralarından da laf attılar. Dönen, konuşmasını, Ya değişim ya değişim...Değişirsek, dünyanın en büyükleri arasına gireriz. Statükoyu savunanlar yol alamaz diyerek tamamladı. DYP Grubu`nun Anayasa Mahkemesi bütçesi üzerinde konuşan Ahmet İyimaya da mahkemenin yapısal sorunları bulunduğunu belirterek, yeniden yapılanmasının önemine değindi. Anayasa Mahkemesi`nin Yüce Divan yetkisinin gözden geçirilmesini isteyen İyimaya, TBMM ile Anayasa Mahkemesi arasında örtülü kriz yaşandığını, ancak mahkemenin kararlarının Meclis`i bağlamayacağını kaydetti. İyimaya, Sayıştay yangınının nedenlerinin TBMM kürsüsünden açıklanmasını da istedi.


MGK KARARLARI, KANUNLAŞIYOR

FP Adıyaman Milletvekili Mahmut Göksu, kişisel görüşlerini açıklarken, KİT`lerin özelleştirildiği bir süreçte TBMM`nin KİT haline getirilmemesi gerektiğini belirterek, Meclis`teki tasarruf politikalarının doğru olduğunu söyledi. Milletvekillerinin Meclis`teki odalarını eleştiren Göksu, Atanmışların kararları da durumu da seçilmişlerden daha iyi... Bir onların odalarına bakın bir de miletvekilerinin 2 mektrekarelik odalarına... dedi. MGK`nin durumunun, AB süreci içinde yeniden sorgulandığını ifade eden Göksu, Kurulun`un milli iradesinin neresinde olduğu ortaya konmalı. Taviyeleri, birer birer kanunlaştırılıyor diye konuştu.
 

Hisse Başarıyla eklendi