Dunyada Cinyen Depremi.

12.08.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :


Cin`in para birimi Yuan`idevalue edecegi beklentisiile dunya borsalarinda baslayan dusus dalgasi, ABD Dolari`nin Japon Yeni karsisinda degre kazanmasiyla dun daha da hizlandi. Dolar Asya ve Avrupa`da dun bir ara 147 Yen`in uzerine firladi. Anz Panin Securities`den James Bryson, Asya borsalarinda devam eden cokus konusunda, `Japon Yeni`ndeki deger kaybi ile Hong Kong Dolari ve Cin Para birimi Yuan`in devalue edilecegi yolundaki endiseler doruktayken, iyimser olmak imkansiz` degerlendirmesini yapti.
Hong Kong: Asya borsalari icinde en sert dusus dun Hong Kong Borsasi`nda yasandi. Onceki gun digerlerinin aksine kucuk capli yukselen Hong Kong Borsasi`nda Hang Seng Endeksi, dun son bes yil icindeki en dusuk degeri olan 6 bin 779 puana geriledi. Hong Kong`da hisseler dun ortalama yuzde 3.6 oraninda gerceklesti.
Malezya: Malezya Borsasi`nda da dun endeks hizli dustu. Malezya Borsasi`nda endeks yuzde 5.3 oraninda geriledi. Tokyo Borsasi`nda dolar, gun icinde bir ara 147 yen degerinin de uzerine cikti. Bu, Agustos 1990`dan bu yana dolarin ulastigi en yuksek deger. Uzmanlar, hafta sonuna kadar dolarin 150 yene cikabilecegini tahmin ediyorlar.
Tokyo: Yen`deki hizli deger kaybi, Tokyo Borsasi`ndaki hisse senetlerinde hizli dususu de beraberinde getirdi. Nikkei Endeksi, dun 219 puan daha gerileyerek 15 bin 406 puandan kapandi. Tokyo`da hisselerin ortalama deger kaybi yuzde 1.4 oraninda oldu. Nikkei Endeksi`nin dun Subat 1996`dan bu yana ilk kez 7 seans pes pese deger kaybettigine dikkat cekiliyor.
Asya`da Digerleri: Asya`da diger ulkelerde de durum parlak degil. Filipinlerde hisseler yuzde 3.8 oraninda gerilerken, Endonezya Borsasi`nda da kayip yuzde 3.3`u buldu. Tayland Borsasi`nda yuzde 4.1, Guney Kore Borsasi`Nda ise dusus binde 7 oraninda, cok daha kucuk capta oldu.
Avrupa: Haftaya dususle baslayan Avrupa borsalari dun de yuzde 1 ile 3.5 oraninda geriledi.
Moskova: Rusya`da Uluslararasi Para Fonu (IMF) ve Dunya Bonkasi ile kredi temini konusunda hukumetin uzlasmaya varmasina ragmen borsa kan kaybetmeye devam etti. Moskova Borsasi`nda, dun islemler ogleden sonra 45 dakika boyunca durduruldu. Moskova`nin yerel saatiyle saat 16.00`da onceki kapanisa gore dun yuzde 11.8 gerileyen endeks, 120.91 puandan 106.61 puana indi. (HURRIYET)
 

Hisse Başarıyla eklendi