Dünya devi blackrock hangi hisseleri alıyor?

10.07.2007 - 14:32 | Son Güncelleme :

Yönettiği varlıkların toplam değeri 1.1 trilyon dolara ulaşan en büyük yatırım fonlarından BlackRock`ın İpek Matbaacılık`taki payı % 10,59`a ulaştı

https://i.bigpara.com/i/55big/

Yönettiği varlıkların toplam değeri 1.1 trilyon dolara ulaşan  dünyanın en büyük yatırım fonlarından BlackRock`ın İpek Matbaacılık`taki payı yüzde 10,59`a ulaştı. Fon, Reysaş ve Global Yatırım Holding`de de alım yaptı.

Ufuk KORCAN / REFERANS GAZETESİ

Dünyanın en büyük yatırım fonlarından biri olan ABD`li BlackRock Türk hisse senetlerindeki alımlarını hızlandırdı. 1 trilyon doların üzerinde bir fon büyüklüğüne sahip olan BlackRock, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası`nın (İMKB) rekorlar kırdığı geçen hafta yaptığı alımlarla Global Yatırım Holding, İpek Matbaacılık ve Reysaş`taki payını yüzde 5`in üzerine çıkardı. Global Yatırım Holding`in yüzde 5,93, Reysaş`ın yüzde 5,27, İpek Matbaacılık`ın ise yüzde 10,59 hissesine sahip olduğunu bildiren BlackRock daha önce de Adana Çimento, Vestel Beyaz Eşya ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası`nda (TSKB) sahip olduğu hisselerin şirket sermayelerine oranının yüzde 5`in üzerine çıktığını açıklamıştı. Ancak BlackRock`ın sahip olduğunu açıkladığı hisselerin sözkonusu şirketlerde daha önceden alım yapan yabancı fonların virmanları da olabileceği ifade ediliyor. 

<ımg src="http://i.bigpara.com/i/55big/1007u1.JPG">

Merrill Lynch ile birleşti

Tüm dünyada kurumsal ve bireysel yatırımcılara portföy yönetimi, risk yönetimi ve danışmanlık hizmeti veren BlackRock`ın yönettiği varlıkların toplam değeri 1 trilyon 100 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. BlackRock tüm dünyada hisse senedinin yanısıra döviz, gayrimenkul ve alternatif yatırım araçlarına da yatırım yapıyor. 1988 yılında kurulan BlackRock, 29 Eylül 2006`da bir diğer dünya devi olan uluslararası yatırım bankası Merrill Lynch`in portföy yönetimi şirketiyle (Merrill Lynch Investment Manager) birleşti. Merkezi New York`ta bulanan BlackRock, 4 bin 700 çalışanıyla 18 ülkede 36 ofisiyle faaliyet gösteriyor. BlackRock`ın yüzde 49`u Merrill Lynch`e, yüzde 34`ü PNC Financial Services Group`a ait. Halka açık kısım ve çalışanların şirketteki payı ise yüzde 17 civarında..

Danimarka`nın 3. büyüğü de geldi

Tüm dünya borsalarında son günlerde yaşanan yükseliş ve seçim sonrasına ilişkin olumlu beklentiler yatırımcıların adını daha önce hiç duymadıkları yeni fonların da İMKB`de ağırlıklarını artırmasına neden oluyor. Danimarka`nın en büyük üçüncü valık yönetim şirketi olan Bankinvest Management (BI) da geçen hafta İMKB`de yaptığı alımlar sonrasında Reysaş`ta sahip olduğu hisselerin sermayeye oranı yüzde 5,66`ya ulaştı. Bankinvest Management (BI) ve BlackRock`ın Reysaş hisselerindeki alımlarının yanında Deutsche Bank sözkonusu hisselerde geçen hafta 800 bin lotluk yani 3.6 milyon YTL`lik satış yaptı. Bu satışın ardından Deutsche Bank`ın Reysaş`taki payı yüzde 3,71`e indi.

ABD`li OppenheimerFunds da İMKB`de alımlarını artıran bir diğer fon. Tüm dünyada 245 milyar dolarlık bir fonu yöneten OppenheimerFunds, özellikle Aksigorta ve Aksa hisselerinde yoğun işlem yapıyor. OppenheimerFunds, yaptığı alımlar sonrasında Aksigorta`nın yüzde 5,39`unu, Aksa`nın ise yüzde 8,43`ünü elinde bulunduruyor.

Yabancı fonların ilgilendiği bir diğer hisse ise GSD Holding. Merkezi Channel Islands`da bulunan ve 756 milyar dolarlık varlığı yöneten Northern Trust ilk olarak Eylül 2005`te yatırım yapmaya başladığı GSD Holding`teki payının yüzde 3,77 seviyesinde olduğunu açıkladı. Öte yandan Londra merkezli Macro Fund da GSD Holding`in sermayesinin yüzde 3,49`una denk gelen hisseye sahip durumda.

 

Hisse Başarıyla eklendi