Dunya Borsalari Yeniden Yikildi.

02.10.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :


ABD kisa vadefaizlerindeki 0.25`lik indirim oraninin yarattigi soku uzerinden atamayan dunya borsalari dun temel ekonomik gostergelerdeki karamsar rakamlar ve bankacilik sistemiyle ilgili korkular nedeniyle yikildi. Asya`da Japonya`nin deger kaybiyla baslayan dusus dalgasi Avrupa ve Amerika kitalarini da sarsti. Dusus nedenleri ise soyle siralaniyor:
ASYA: Japon ekonomisiyle ilgili en onemli gosterge sayilan Tankan Raporu`nda Japon ekonomisi ile ilgili olumsuz projeksiyon Japon ve Asya borsalarini olumsuz etkiledi. Son 4 yilin en karamsar raporu olarak adlandirilan raporda Japon ekonomisinin 99`da uzde 0.5 buyuyecegi, issizligin artacagi ve krizin yayilacagi ifadeleri moralleri bozdu.
Avrupa: Dun Almanya`nin ikinci buyuk bankasi Dresdner Bank kredi riskleri nedeniyle, 1998 yili ucuncu ceyrek kararlarinin dusebilecegini acikladi. Avrupa bankalarindan son haftalarda gelen bu yondeki haberler bankacilik hisselerinde asiri bir satis getiriyor. ABD`Li hedge fon Long Term Credit Management`in Avrupa`da yarattigi panige ek olarak Citicorp, UBS, Dresdner, Hypo-Vereins, Commerzbank, Barclays Investments, gibi Avrupa bankalarindan gelen kar dususu aciklamalari banka hisselerinde yuzde 5`e varan gerilemeye neden oldu. Almanya ve Ingiltere`de uretimin dustugune yonelik aciklamalar da borsa cokuslerini hizlandirdi.
ABD: Wall Street dun de yuzde 2.5 dusuk acildi. Dunyadaki dalgalanmalara ek olarak Long Term Credit Management`in kurtarilmasi operasyonuna FED`in baskanlik etmesinin ABD kongresinde sert tartismalara yol acmasi, Wall Street`teki tedirginligi artirdi. IMF ve Dunya Bankasi toplantilarindan cikan kuresel durgunluugn artacagi yonundeki aciklamalar dususte baska bir ayagi olusturuyor. Dow Jones`un kisa vadede 7400`e inmesi bekleniyor.
Faiz indiriminin dusuk kalmasiyla dolar, mark karsisinda 19 ayin en dusuk seviyesi olan 1.65`e, sterlin de bir yilin en dusuk seviyesi olan 2.81`e geriledi. Uzmanlar yil sonuna kadar dolar- mark paritesinin 1.60 seviyesine inebilecegini belirtiyor. Kritik durumdaki Latin Amerika borsalari onceki gunku dususlerinin ardindan dun de deger yitirdi. Brezilya Borsasi dun yuzde 3.21, Meksika yuzde 4.08 ve Arjantin yuzde 2.98 deger yitirerek acildi. Kayiplar sonraki saatlerde artti. (YENIYUZYIL)
 

Hisse Başarıyla eklendi