Dünya borsa vurgunlarına İstanbul disiplini geliyor

23.05.2002 - 09:20 | Son Güncelleme :


Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonları Örgütü`nün 18 Mayıs`tan beri İstanbul`da süren 27`nci yıllık konferansı dün basına açıldı. Örgütün Yürütme Komitesi Başkanı Fernando Teixeira dos Santos, suç örgütlerinin dünya borsalarında oynamasını engellemek için ‘İstanbul Mutabakat Belgesi’ imzalanacağını açıkladı. Bu belge, borsalara ortak disiplin getirecek.

Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonları Örgütü (IOSCO) Yürütme Komitesi Başkanı ve Portekiz Menkul Kıymetler Komisyonu Başkanı Fernando Teixeira dos Santos, kriminal olaylar ve suç örgütlerinin küreselleşmeyle birlikte başladığını belirterek, ‘‘IOSCO olarak tüm dünyada küreselleşen piyasalarda suç unsurları ve suç örgütleriyle mücadele etme konusunda başarılı olabilmek için İstanbul`da yeni bir mutabakat belgesi hazırladık’’ dedi. Konferansın sonunda imzalanması beklenen mutabakat belgesi, Usame bin Ladin`in 11 Eylül saldırıları öncesinde Avrupa borsalarındaki oyunlarına benzer adımlarla ortak mücadeleyi sağlayacak.

IOSCO`nun İstanbul`da düzenlenen 27`inci yıllık konferasında konuşan Santos, küreselleşmenin uluslararası piyasalara farklı şekilde yansıdığını ve bunun da küreselleşmenin daha uzun süreceğini gösterdiğini söyledi.

Küreselleşmenin artık ciddi fırsatlar yarattığını ifade eden Santos, ‘‘Bugün dünya artık birbirine bağlı durumda. Londra, New York borsaları yıllar önce birbirlerine bağlandığı zaman mali piyasalarda bir devrim olduğu düşünülmüştü. O günden beri teknoloji çok hızlı gelişti, bilgi alışverişi hızlandı ve bu da küreselleşmeye önemli bir etki yaptı’’ dedi.

DÜNYAYI DEĞİŞTİRİYOR

Santos, küreselleşmenin bir takım endişeleri de beraberinde getirdiğini kaydederek, şöyle konuştu:

‘‘Küreselleşme teknolojik ilerleme ve mali yaratıcılıkla bugün dünyayı değiştiriyor ve değiştirmeye de devam edecek. Küreselleşmenin getirdiği diğer etkiler ise finansal suçların sınırlar ötesi özellik taşıması ve mali işlemleri kullanarak bazen yasadışı, bazen de terörist aktivitelerinin finansmanının sağlamasıdır. Küreselleşmenin getirdiği avantajlar sayesinde uluslararası mali sistem çerçevesinde yeni birtakım prosedürler ve uygulamalar bulmalıyız. Bu şekilde yeni sorunlarla başedebilecek kapasiteyi yaratabiliriz. Bence küreselleşme denetim otoritelerinin, yasa koyucularının rolünü bugün daha belirgin hale getirmektedir, uluslararası işbirliğinin önemini vurgulamaktadır.’’

SUÇ ÖRGÜTLERİ DE UYDU

Santos, kriminal olaylar ve suç örgütlerinin de küreselleşmeye başladığını belirterek, ‘‘Suç örgütlerinin küreselleşme özelliği bize çalışma seviyelerini yükseltmeyi, işbirliği düzeyini artırmamız, ayrıca bilgi paylaşımında en düzeye ulaşılması gerektiğini gösteriyor. Herhangi bir yolsuzluk durumunda etkili davranılabilir ve bu konu yasalar çerçevesinde değerlendirilerek cezalandırılabilir’’ diye konuştu.

IOSCO`nun bu bağlamda İstanbul`da yeni bir mutakabat belgesi sunduğunu belirten Santos, sözlerini şöyle tamamladı: ‘‘Bu belge sayesinde işbirliği ve bilgi paylaşımı konusunda önemli ilerlemeler elde edeceğiz. Mutabakat belgesi sayesinde tüm dünyada, küreselleşen piyasalarda, suç unsurları ve suç örgütleriyle mücadele etme konusunda başarılı olabileceğimize inanıyoruz. Küreselleşen piyasaları düzenli bir şekilde çalışmasını sağlamak lazım. Bunu yapabilmek için de küreselleşmenin getirdiği yeni konu ve fırsatları almak ve sorunlara karşı çözümler getirmek durumundayız.’’

 

Hisse Başarıyla eklendi