DSP`de Gümrük Birliği rahatsızlığı

16.08.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :


DSP Tekirdağ Milletvekili Bayram Fırat Dayanıklı, Başbakan Bülent Ecevit`e Gümrük Birliği`nden yakındı ve Türkiye`ye karşı yükümlülüklerin yerine getirilmediğini söyledi.

Başbakan Ecevit ve eşi önceki gün evlerinde DSP Genel Başkan Yardımcısı Tayfun İçli, Kocaeli Milletvekili Ahmet Arkan, Tekirdağ Milletvekili Bayram Fırat Dayanıklı, İstanbul Milletvekilleri Erdoğan Toprak, Sulhiye Serbest ve Tahir Köse ile Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel ve eşlerini ağırladı.

Tekirdağ Milletvekili Bayram Fırat Dayanıklı, `Gümrük Birliği tekstil ve konfeksiyonu vuruyor. Oysa anlaşmanın 60. maddesi, bizim anlaşma kapsamındaki herhangi bir sektörümüz sıkıntıya girince önlem alınmasını öngörüyor` dedi.

Dayanıklı`nın bu sözleri üzerine Başbakan `Neden yapmıyorlar bunu?` diye sorunca Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel araya girerek `Çok hassas bir konu olduğu için üzerine gidilmiyor, çekingen davranılıyor. `Bir şeyleri karıştırmayalım` diye sessiz kalınıyor` açıklamasında bulundu. Dayanıklı ise, `Oysa bu bizim hakkımız. O anlaşmada bizi koruyan tek madde de budur. Avrupa, üçüncü dünya ülkeleri ile serbest ticaret anlaşmaları imzalıyor, serbest ticaret anlaşmalarında hak gözetilmeden kararlar alınıyor, ancak bunun sonuçlarıyla da ilgilenilmesi gerekir` dedi. Bu konuşmalar üzerine, Türkiye`nin Avrupa ile oturup pazarlık yapabileceği görüşü de dile getirildi. Başbakan`ın bu konuya olumlu yaklaştığı ve girişimde bulunabileceği kaydedildi.

İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak ise Ecevit`e işletme sermayesinin yetersiz olduğundan yakındı. `Dalgalı kur gerekirse kaldırılmalı` diyen Toprak`ın bu önerisine ise Ecevit`in olumlu bakmadığı belirtildi.

`Kumarhaneler açılsın`

Toprak`ın bir başka önerisini de gelir elde etmek için kumarhanelerin Türkiye`nin belli bölgelerinde yeniden açılması oluşturdu. Ancak DSP Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit`in, `Türkiye sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Bu sıkıntılı dönemde kumarhanelerin açılması, yanlış anlaşılabilir` dediği kaydedildi. Genel Başkan Yardımcısı Tayfun İçli ise yurtdışındaki vatandaşların tatilini Türkiye`de yapması için kampanya yapılmasını önerdiği belirtildi.

Başbakan Bülent Ecevit ise milletvekillerini dinledikten sonra, `Sıkıntıların farkındayız. Var gücümüzle çalışıyoruz` dedi.
 

Hisse Başarıyla eklendi