Dozere yatırımın cazibesi Bülent Hanım’ı bile sardı

06.12.2006 - 10:52 | Son Güncelleme :

https://i.bigpara.com/i/55big/

Bülent Ersoy da iş makinası satın alıp bunu belediye ve inşaat firmalarına kiraladı. Ersoy, tatlı kârı görünce 2 iş makinası için daha sipariş verdi

Gayrimenkul sektöründe yaşanan patlama, iş makinalarına olan talebi de artırınca ortaya yeni bir kazanç kapısı çıktı. Sadece inşaat firmaları ve taşeronlar değil, iş makinası kiralamasındaki tatlı kârı gören inşaat sektörüne yabancı pek çok kişi ve kurum bu alana yatırım yapmaya başladı. Dünya iş makinası parkının yüzde 30’u Dubai tarafından çekilmiş vaziyette. Türkiye’de de beklenmedik bir konut patlaması yaşanınca iş makinaları adeta yok sattı. Bu alanda yüksek getiri olduğunu görenlerden biri de sanatçı Bülent Ersoy.

Bülent Hanım, geçtiğimiz yıl bir iş makinası sahibi olmuş hatta bunu mal varlığı listesine de dahil etmişti. Deniz Baykal ile girdiği polemikten sonra kendi mal varlığını açıklayan Bülent Hanım listeye “Belediyelere ve çeşitli şirketlere kiralanan 1 adet iş makinası”nı da eklemişti. Ersoy’un bu makinadan iyi kazanmasının ardından 2 yeni sipariş daha verdiği ortaya çıktı.

OPERATÖR DE BULUNMUYOR
İş makinalarına olan talep, bu makinaları verimli kullanabilecek işinin ehli operatörlere olan talebi de artırmış vaziyette. 2-3 yıl önce asgari ücretin biraz üzerinde kazanabilen iş makinası operatörleri, bugün en az 1.500 YTL maaşla iş bulabiliyor. Sektör temsilcileri bu kazanca rağmen firmaların işini bilen, makinanın dilinden anlayan, makinayı en verimli şekilde kullanabilecek eleman bulmakta zorluk çektiklerini söyledi. Bu sıkıntı yüzünden İMDER’in ortalama 3 ay sürecek operatörlük kursu hazırlığı içinde olduğu, hatta bazı sürücü kurslarına da işbirliği teklif ettiğine dikkat çekiliyor.

Yıllık kira getirisi % 70’in üzerinde
Türkİye’de halen 20 tonluk bir ekskavatör ortalama 200 bin YTL’den satılıyor. Bu ekskavatörlerin aylık kirası 9 bin 500-10 bin YTL arasında.

Orta ölçekli kazıyıcı yükleyici bir iş makinasının fiyatı ise 120 bin YTL civarında. Bu tip makinaların aylık kirası ise 5 bin 500-6 bin YTL arasında değişiyor. En çok talep edilen ve kira gelirinin en yüksek olduğu makinalar ise küçük çaplı kazıyıcı yükleyiciler. Sıfırı yaklaşık 75 bin YTL’den satılan bu makinaları şu an aylık 5 bin YTL’ye kiraya vermek mümkün. Yani 75 bin YTL’lik bir iş makinası, her ay iş bulduğu takdirde size yılda 60 bin YTL kazandırabilir. Bu makinaların amortisman gideri 2 yıl için yaklaşık 10 bin YTL olarak kabul ediliyor. Ayrıca ikinci yılın sonunda iş makinasını sıfır değerinin yaklaşık yüzde 75-80’ine satmak da mümkün. Yani 75 bin YTL yatırarak net 55 bin YTL kazanılabiliyor. Bu da en küçük tip kazıyıcı yükleyicilerde yüzde 73’lük bir getiriyi ifade ediyor.

350 nüfuslu Peçenek Köyü’nde iş makinası olmayana kız da yok
İş makinalarındaki tatlı kâr, Ankara’ya 30 kilometre uzaklıktaki Peçenek Köyü tarafından erken farkedilmiş ve köy adeta ihya olmuş. 350 nüfuslu köyde hemen hemen tüm erkeklerin belki bir otomobili yok ama mutlaka bir iş makinası var. Bundan 10 yıl önce tarımla uğraşan Peçenek Köyü’nde erkekler sahip oldukları 150 iş makinası ile geçimini kazanıyor. Peçenek Köyü’nde iş makinası olmayana kız dahi verilmiyor. Doğan her erkek çocuk için ailenin ilk hedefi bir iş makinası sahibi olmak.

JCB distribütörü SİF’e “best dealer” ödülü
Türkiye, 2006 yılında iş makinaları ve yedek parçalarına yaklaşık 800 milyon dolar harcadı. 32 yıldan bu yana Türkiye’ye iş makinası satan İngiliz JCB’nin Türkiye distribütörü SİF İş Makinaları Pazarlama ise iş hacminde sağladığı yüzde 125’lik artışla markanın “best dealer” ödülünü kazandı. SİF Genel Müdürü Cüneyt Divriş, bu yıl yaklaşık 1400 iş makinası sattıklarını ve 110 milyon dolar ciro elde ettiklerini söyledi. Divriş, 2007’de de bu yıla yakın bir performans sergileneceğini belirterek “Sadece inşaatçılar, sanayiciler değil yüksek kira getirisi yüzünden eczacı, mühendis müşterimiz bile var” dedi.

 

Hisse Başarıyla eklendi