Dövize Talep Sürüyor

28.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Merkez Bankası ve Hazine`nin ihalerinin ardından dövize olan talebin sürmesi bono bileşiklerini yeniden yüzde 45`ten yüzde 49`lara taşıdı.


Para ve sermaye piyasalarında geçen hafta yaşanan panik havası arka arkaya gelen demeçlerin ardından dün de somut adımlarla yatıştırılmaya çalışıldı. Sabah saatlerinde Reuters ekranlarına düşen kırmızı yazılarda Merkez Bankası ve Hazine`nin bugün valörlü geri alım ve doğrudan alım ihalesi düzenleyeceği geçince yüzde 49`larda olan bileşik faizlerin gevşediği gözlendi. İhale sırasında bu rakamlar yüzde 45`lere kadar düştüyse de ihalede satış miktarının düşük, faizlerin de piyasanın altında çıkması piyasada yeniden satışları getirdi. Bu arada gün içerisinde 625 milyon doları bulan döviz talebi de piyasanın moralini bozan en önemli unsurdu. Hafta sonu Resmi Gazete`de yayımlanan munzam karşılık ve disponobilite oranlarına ilişkin tebliğlerin arkasından dün de piyasaları rahatlatacak bir dizi önlem peşpeşe geldi.


Merkez Bankası`nın bu önlemlerine ilişkin açıklamasından önce IMF Başkan Yardımcısı Stanley Fischer`in, IMF`nin internet sitesinde yer alan Türkiye`ye ilişkin olumlu açıklamalar da piyasayı rahatlattı. Ardından da gün içinde doğrudan ve geri alım ihalelerinin yapılacağı duyuruldu. Ancak Merkez Bankası ve Hazine`nin açıkladığı geri alım ve doğrudan alım ihalelerinin bugün valörlü oluşu ve döviz talebinin devam etmesi nedeniyle gecelik TL faizleri dün de yüksek seyretti. İnterbank`ta ilk işlemler yüzde 65`ten gerçekleşirken, daha sonra yüzde 80`lere kadar ulaştı. Piyasa dün 664.6 trilyon liralık eksi rezervle açıldı ve Merkez Bankası yedi günlük repo ihalesi açarak bankaları 1.075 trilyon lira fonladı. İhalede oluşan ortalama faiz yüzde 73.61 olarak gerçekleşti. Ardından da doğrudan alım ve geri alım ihaleleri geldi. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Osmanlı Bankası Hazine Yönetmen Yardımcısı Arzu Yıldırım, heri iki ihalenin de piyasada beklenen rahatlatmayı yaratmadığını belirterek,Piyasada yüzde 45 ile satılan kağıtlar bileşik yüzde 41.90`dan işlem gördü. Faiz beklenilenin altında idi ve satış rakamı da oldukça düşüktü. Gerçi piyasanın beklediği birebir etkiten çok Merkez`in böyle bir doğrudan alım ihalesi ile yaratmak isteği olumlu havaydı. İhale sırasında bu havanın da etkisi ile bileşik faizler yüzde 45`lere düştü dedi. Gün içerisinde 625 milyon dolarlık bir döviz talebi olduğunu kaydeden Yıldırım, ay sonuna kadar dövizdeki hareketin devam edeceğini dile getirdi. Bu arada piyasadaki en önemli beklenti aralık ayında toplanacak olan IMF ve Dünya Bankası`ndan somut para girişinin sağlanması.


DOĞRUDAN ALIM İHALESİ;

Merkez Bankası bugün valörlü gerçekleştirdiği 22 Ağustos 2001 itfa tarihli kağıdın doğrudan alım ihalesinde 244.8 trilyon lira nominal değerli kağıt alımı yaptı. 1.403.3 trilyon teklifin geldiği ihalede ortalama fiyatın 77.967 lira, ortalama basit fazin yüzde 38.63, bileşik faizin ise yüze 40.53 olduğu belirlendi. 22 Ağustos 2001 itfa tarihli tahvil 4 Nisan 2000 tarihinde yapılan Hazine ihalesinde 5 nisan valörlü olarak ortalama bileşik yüze 33.36 faizle ihrac edilmişti.


GERİ ALIM İHALESİ;

Hazine bugün valörlü olarak 18 Temmuz 2001 vadeli kımmetlerin geri alım ihalesi ile bankalara net 220 trilyon lira verdi. İhalede geri alınan kağıdın nominal değeri 275 trilyon lira olurken gelen talep 713 trilyon lira oldu. Ortalama bileşik faiz yüzde 41.90 olduğu geri alım ihalesinde basit ortalama faiz yüzde 39.21, en yüksek basit ve bileşik faizler de sırasıyla yüzde 42.50 ile yüzde 45.66 oldu. 18 Temmuz vadeli kağıt piyasada ortalama yüzde 46.67`den işlem görüyor. (YENİ BİNYIL)

 

Hisse Başarıyla eklendi