Döner, Hamburgeri Tuş Etti

28.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


-Türk Döneri, Almanya`Da Mc Donald`S Ve Burger King`Den Daha Fazla Ciro Yapiyor -Almanya`Da 7 Kardeşin Kurduğu Hazir Döner Fabrikasi AB Ülkelerinin Tümünde Satiş Yapiyor -Paris`Te Düzenlenen Uluslararasi Gida Fuari`Nda (Sial) En Büyük İlgiyi Döner Standi Çekti.


PARİS (A.A) - 28.10.2000 - Hazır yiyecek (Fesfud) sektöründe döner büfeleri Almanya`da Mc Donald`s ve Burger King`den daha fazla ciro yapıyor. Her yıl düzenlenen Uluslararası Gıda Fuarı (SIAL), 22-26 Ekim tarihleri arasında Paris`te yapıldı. Fuara İstanbul ve İzmir Ticaret odalarının öncülüğünde 40 firma da katıldı. Gıda Fuarı`nda 94 ülkeden 5 bin 231 firma ve yaklaşık 130 bin işadamı ürünlerini sergiledi. Fuara, Almanya`da 7 kardeşin kurduğu Karmez Döner Fabrikası da katıldı ve büyük ilgi gördü. Katılımcılar, ikram edilen Türk dönerinden tatmak için fuar süresince uzun kuyruklar oluşturdular. Karmez`i kuran 7 kardeşten biri olan Genel Müdür Yardımcısı Önder Tütüncübaşı, daha önceki yıllarda Avrupa ülkelerinde ``Yunan Sandvici`` diye bilinen dönerin artık Türk yemeği olarak tanındığını anlattı. Tütüncübaşı, Almanya`da yaklaşık 15 bin döner satış noktası bulunduğunu, buralarda Mc Donald`s ve Burger King`den daha fazla ciro yapıldığını da belirterek, ``tabiri caizse döner hamburgeri tuş etti`` diye konuştu. Almanya`da yılda 80 bin ton döner tüketildiğini de kaydeden Tütüncübaşı, bunun çoğunun Türkler tarafından üretilip satıldığını, 33 bin kişinin de istihdam edildiğini anlattı.


DÖNER AB ÜLKELERİNDE;

Tütüncübaşı, Karmez olarak, ``İskender, Bursa, Tosun, Tavuk, Hindi, Sebzeli`` gibi yaklaşık 20 çeşit döner ürettiklerini kaydetti. Tütüncübaşı, fabrikada hazırlanan dönerlerin dondurularak satış noktalarına sevkedildiğini ve buralarda pişirilerek satışa sunulduğunu söyledi. Önder Tütüncübaşı, Japonya`dan da yoğun talep olduğunu, ancak yasal engeller nedeniyle şimdilik buraya döner gönderemediklerini bildirdi. Paris`te de yeni bir temsicilik açtıklarını ifade eden Önder Tütüncübaşı, AB üyesi ülkelerin tümüne servis yaptıklarını ifade etti.


ALMAN GIDA KURUMU`NDAN 8 ALTIN MADALYA;

Önder Tütüncübüşı, standa astıkları belgeleri göstererek, ürettikleri 8 ayrı ürüne Almanya`da saygın bir kuruluş olan Alman Gıda Kurumu (DLG) tarafından 8 altın madalya verildiğini söyledi. Karmez, Paris Uluslararası Gıda Fuarı`nda kendi ürettiği döner bıçağı ve tezgahlarını da sergiledi. Kendi etrafında çevrilerek dönerin pişmiş kısmını ince bir şekilde kesen bıçağa Almanya`da güvenlik belgesi verilmiş. Karmez teknik elamanlarınca bu baçağın yanısıra döner tezgahlarının da tasarımı yapılarak üretilmiş. Fuarda sergilenen döner tezgahları bir ``hava perdesi`` oluşturuyor ve döner kesen işçi sıcaktan etkilenmiyor. Elektrikle çalışan bacasız döner tezgahları, bulundukları mekana ısı ve koku da yaymıyorlar. Karmez Genel Müdür Yardımcısı Önder tütüncübaşı, Mc Donald`s da olduğu gibi kendi teknolojilerini de kendilerinin tasarlayıp, yine Mc Donald`s gibi zincir oluşturmayı planladıklarını sözlerine ekledi.
 

Hisse Başarıyla eklendi