Doların gözü bu 2 kritik açıklamada! İşte uzman değerlendirmesi

19.07.2017 - 09:53 | Son Güncelleme :

Dolar fiyatlarında küresel değer kaybına paralel Türk Lirası'ndaki iyimserlik sürüyor. Piyasalarda gözler, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi'nin yapacağı açıklamalarda ve Cuma günü açıklanması beklenen Fitch'in Türkiye kredi notu değerlendirmesi olacak.

https://i.bigpara.com/i/55big/dolar_650_962.jpg

ABD Başkanı Donald Trump'ın reformlarını hayata geçiremeyeceği endişesiyle dolar küresel bazda değer kaybederken, gelişmekte olan ülke para birimleri genelindeki iyimserliğe paralel dolar/TL bu sabah 3.53'ün altında seyrini sürdürüyor.

Dün küresel piyasaları takip eden ve anlamlı bir hareket görülmeyen dolar/TL saat 17.18'de 3.5275/3.5282 seviyesinden işlem gördükten sonra bugün güne 3.52 seviyesinden başladı. Dolar kuru saat 12.31 itibarıyla 3.5330 seviyesinden işlem görürken, euro/TL 4.0755 seviyesinden işlem gördü. Euro/dolar ise 1.1535 seviyesinden işlem gördü.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Haberin Devamı

DRAGHİ VE FITCH PİYASALARI NASIL ETKİLER!

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "ABD Başkanı Donald Trump’ın sağlık reformu yasa tasarısı yeterli desteği bulamayarak yasalaşmadı ve Trump’ın Başkanlık koltuğuna oturmasının ardından günden güne desteğinin azalması ve ekonomik reformların yerine getirilememesi, öncesinde DXY’de görülen rallinin tamamen tersine dönmesine neden oldu. Sonuç olarak iyice gerileyen bir DXY vardır. Aslında Trump ve Fed ile alakalı nedenler de birbiriyle bağlantılıdır, çünkü ABD ekonomisinin gidişatının parasal sıkılaşmayı desteklemeyeceği kanısı her geçen gün güç kazanıyor. Faizleri artırma noktasından uzakta olunduğu için de ABD tahvil faizleri geriliyor. Bunlar şu anda küresel USD hareketinin ve bizde de USDTRY kurunun ana hareket nedenleridir. 

USD’deki zayıflama ve ECB kararları öncesindeki toplu pozisyonlanmalar EUR’yu USD karşısında besledi. Draghi’nin Portekiz konuşmasında dile getirdiği “parasal sıkılaşma” sonrasında oluşan fiyat eğilimi halen kırılabilmiş değil. Kulisler, ECB’nin bir teşvikten çıkış planı üzerinde kafa yorduğu yönünde ancak bunun ayrıntıları su yüzüne çıkmış değil. Bu yüzden her ne kadar ECB’den yarım eylem beklenmese de Draghi’nin basın toplantısında söyleyecekleri önemli. Ağustos’ta Jackson Hole’da bir “parasal sıkılaşma” açıklaması yapabileceği speküle edilmişti. Konuşmanın tonajı oldukça önemli olacaktır. Deflasyon riskinin artık geride kaldığını söyleyen Draghi’nin düşünceleri, son Haziran ayı enflasyonundaki çekirdek enflasyon görünümü tarafından desteklenir nitelikte. İyimser bir konuşma EUR’nun 1,15 üzeri hareketini normalleştirmesini sağlayacaktır. Bu hareket muhtemelen 1,20’nin üzerine doğru başlayabilecek bir hareketi beraberinde getirecektir" dedi.

Haberin Devamı

Erkan açıklamalarına şöyle devam etti: "Bu bakımdan; EUR’dak hareketin şiddetine bağlı olarak EURTRY’de de sert dalgalanmalar olabileceği öngörülebilir. USDTRY’de yön aşağı, ancak EURUSD’ı yukarı hareketi daha baskın gelirse EURTRY de o doğrultuda hareket ederek 4,10 üzerine yerleşebilir. Öte yandan; parasal sıkılaşma beklentileriyle Avrupa’da sola kayma eğilimi gösteren verim eğrisi görünümü normalde bizim gibi gelişen piyasalar açısından da iyi haber değildir. TRY USD’ye karşı değer kazanabilir veya stabil kalabilir; ancak EUR’ya karşı ve sepet bazında değer kaybedebilir. Kurların son dönemde gerilemesinde lokal bir etkinin olmadığını da burada belirtmek gerekir.

Haberin Devamı

Cuma günü Fitch kredi notunu açıklayacak. Ekonomik görünüm, azalan enflasyon beklentileri, ilk çeyrekteki %5’lik büyüme ve ikinci çeyrekte de devam edecek momentum, disiplinli kamu maliyesi ve son 1 yıllık süreçte ekonominin ciddi bir stres testinden geçmesi gibi faktörler Fitch’in bize daha olumlu bakmasını sağlayacaktır. Genel beklenti notta ve görünümde değişiklik olmaması yönünde olsa da, görünümün ileride olası bir artırım için “durağan”dan “pozitif”e çekilmesi de bazı piyasa oyuncuları tarafından beklenmektedir. Notun artması için erken, görünümün yükseltilmesi ise sürpriz olmaz. Görünüm artmasa bile, pozitif içerikli bir rapor yayınlanacağını düşünüyorum.

TRY faizinin yüksek olduğu bir ortamda ABD faizlerinin düşüyor olması bizim en önemli avantajımız. Bu noktada en büyük riskimiz, ABD 10 yıllıklarının yönünü bariz bir şekilde yukarı çevirmesi olur ki; faizler %2,40’a gittiğinde TRY de 3,64’e gitmişti. Fed’e ve ABD ekonomisine yönelik beklentiler düşük olduğu sürece ABD 10 yıllıkları %2,2’lerde kalmaya devam eder ve TRY de yüksek faiz avantajından istifade eder. TCMB, enflasyon odaklı sıkı para politikasını sürdürdüğü ve herhangi bir gevşetme yapmadığı sürece, bu faiz farkı TRY’yi kabul edilebilir seviyelerde. Kısa dönemde, konjonktürel fiyat baskısından dolayı yön aşağıdır; 3,50 ve 3,48 seviyelerine geri çekilme görebiliriz. 3,60’lı seviyelerin altında kalındığı sürece TRY adına riskler limitlidir."

TAHVİL PİYASASI

Hazine'nin yüklü ihalelerinin takip edildiği tahvil-bono piyasasında Temmuz'da borçlanma rasyoları geçen ay olduğu gibi öngörülerin üzerinde gerçekleşti ancak küresel piyasalardaki toparlanma nedeniyle bu borçlanma ikincil piyasalarda faizler üzerinde yukarı yönlü bir baskı yaratmadı.

Hazine Temmuz ayında düzenlediği altı ihale ile yaklaşık 2.7 milyar TL'si kamudan 13.3 milyar TL'si piyasalardan 16 milyar TL borçlandı. Bankacılar Hazine'nin itfaları ile karşılaştırıldığında böylece piyasalardan 5 milyar TL likidite çektiğine dikkat çektiler.

Son dönemde büyümeyi desteklemek için artan bütçe açığının finansmanı adına borçlanma rasyolarını artıran Hazine'nin borçlanma programı yakından izleniyor. Hedefin üzerinde borçlanmaların uzun süre devam etmesi halinde ikincil piyasada faizler üzerinde yıkarı yönlü baskıdan endişe ediliyor.

Tahvil bono piyasasında 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10.66, valörde son işlem ise yüzde 10.57 oldu.

Öte yandan iki yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.37 valörde son işlem ise yüzde 11.33 seviyesinde oldu. 

 

Hisse Başarıyla eklendi