Doların düşmesi Türkiye`ye yarar

06.02.2008 - 16:51 | Son Güncelleme :

ABD Doları`nın geleceği kredi derecelendirme kuruluşu Moody`s tarafından masaya yatırıldı

https://i.bigpara.com/i/55big/349dolar13.jpg

2002 yılının şubat ayından bu yana diğer para birimleri   <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349dolar6.jpg" align="right" vspace="5">karşısında yüzde 20`den fazla değer kaybeden, 2007`de ise kan kaybı iyice hızlanan ABD Doları`nın geleceği kredi derecelendirme kuruluşu Moody`s tarafından masaya yatırıldı.

HÜRRİYET

Doların 2008 yılında yeniden toparlanacağı yönündeki tartışmalar sürerken Moody`s yayımladığı ABD Doları`daki düşüş: Not perspektifinden kazananlar ve kaybedenler başlıklı raporunda doların 2008 yılında da değer kaybetmesi halinde dolar üzerinden dış borcu olan ülkeleri bekleyen gelişmelere değindi.

Moodys`e göre dolardaki düşüşün bu sene de devam etmesi halinde bu durumdan en fazla kârlı çıkacak ülkelerin başında Türkiye geliyor. Dış borcu Gayrisafi Yurtiçi Hasılası`na (GSYİH) oranla yüzde 21 olan Türkiye dolardaki düşüş sayesinde dış borç yükünü de hafifletmiş olacak. Türkiye gibi yerel para birimleri dolar karşısında değer kazanıp dış borcu da nominal olarak azalacak diğer iki ülke olarak ise Uruguay ve Filipinler gösteriliyor.

Doların 2008`deki gidişatına ilişkin karışık beklentilerin olduğunu söyleyen rapor, ABD`de yaşanan resesyon, ABD Merkez Bankası`nın (FED) faiz indirimleri ve devlet fonlarının döviz yapılarındaki dolar pozisyonlarını azaltmaya başlamalarıyla doların daha da düşeceği senaryosunun üzerinde çalışılmaya değer olduğunu belirtti.
 
İhracatçı memnun olmayacak

Bazı gelişmekte olan piyasaların ABD dolarındaki düşüşten faydalanacağını belirten Moody`s, bu piyasaların finansal ve sabit varlıklarına yatırımların hızlanacağını, bunda küresel yatırımcının dolara dayalı yatırım araçlarından uzaklaşmasının etkisinin olacağını vurguladı.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, Referans`a yaptığı açıklamada Türkiye dış borçlarını döviz üzerinden ödüyor. Dolayısıyla çok büyük bir değişme olmaz. İthalat yönünde olumlu bir değişme görülebilir ama ihracat ve gelirlerini döviz üzerinden elde eden turizm sektörü kayba uğramaya devam eder. İhracatçı zaten yıllardır kaybeden durumunda. Doların düşmesi kayıpların devam edeceğini gösterir dedi.

 

Hisse Başarıyla eklendi