Doların ateşi çıktı!

11.02.2008 - 14:11 | Son Güncelleme :

Uluslararası piyasalarda devam eden tedirginlikler doların içeride güne hızlı bir başlangıç yapmasına neden oldu

https://i.bigpara.com/i/55big/349dolar3.jpg

Uluslararası piyasalarda devam eden tedirginlikler doların  <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349dolar13.jpg" align="right" vspace="5">içeride güne hızlı bir başlangıç yapmasına neden oldu. Dolar, bankalararası piyasada 1.23 YTL`nin üzerini gördükten sonra hafifçe gevşeyerek 1.2230/60 YTL`de dengelendi.

HÜRRİYET

Dolar cuma günü bankalararası piyasada  1.2040/1.2050 YTL`den günü tamamlamıştı. Böylece dolardaki değer artışı 10:00 itibariyle yüzde 1.6 olarak gerçekleşti.

PİYASADA ŞİMDİ DE `TÜRBAN` SIKINTISI! Tıklayın…

Hareketi değerlendiren uzmanlar, yurtdışı piyasalardaki çalkantının içeriye de yansıdığını belirtiyor. Özellikle sabah Asya borsalarında yaşanan düşüşler Avrupa için düşük açılış beklentileri kurların haftaya yükselişle başlamasına neden oldu.

BANKALARARASI PİYASADA DOLARIN EN YÜKSEK SATIŞ FİYATI 1,2330 YTL

Bankalararası piyasada dolar kotasyonları satışta en yüksek 1,2330 YTL seviyelerinde bulunuyor.

Serbest piyasada haftaya yükselişle başlayan döviz, bankalararası piyasada da saat 09.10 itibarıyla alışta en düşük 1,2220 YTL, en yüksek 1,2280 YTL, satışta en düşük 1,2270 YTL, en yüksek 1,2330 YTL seviyesinde bulunuyor.

"ARTIK YÜKSELİŞ BAŞLADI"

Anadolu Yatırım Teknik Stratejisti Halil Reçber, doların artık taban oluşumunu tamamladığını ve yukarı hareketin başladığını belirtti. Reçber, "Kurda 1.20 YTL üzerindeki hareketler artık daha rahat gerçekleşiyor. Bundan sonra 1.25`in kırılma ihtimali yüksek. Hafta sonuna kadar 1.28 ve ardından 1.30`lu seviyeler test edilebilir. Dolarda yeni hedef ise 1.35 seviyesi olacaktır" diye konuştu.

Reuters`a konuşan bir döviz yöneticisi, kredi piyasalarına ilişkin endişelerin yine artığını belirtirken, "bugün iyi bir piyasa olmayacağı belli" diye konuştu.

"TÜRBAN TARTIŞMALARI BAŞLADIKTAN SONRA BORSADA DEĞER KAYIPLARI ARTMAYA BAŞLADI"

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) haftaya 633,63 puan azalarak
yüzde 1,51 kayıpla başladı, buna karşılık döviz ve faiz yükseldi.

Finans Yatırım Yurt içi Satış Birim Müdürü Şevket Keresteci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şu anda dövizde bir hareketlilik olduğunu ve bunun piyasaları "rahatsız" ettiğini vurgularken, yurt dışının eksi olduğunu ve Türkiye`nin de dışa bağımlı olarak devam ettiğini söyledi.

Keresteci, yurt içindeki gelişmelerin çok fazla dikkate alınmadığını
belirterek, şunları kaydetti:

"Borsa, 40 bin seviyelerini zorluyor. Normal şartlarda 40 binde tutunması gerekiyor. Ama dövizin ciddi derecede hareketliliği bizi biraz rahatsız etti. Borsa, yurt dışındaki gelişmelere bağlı olarak 41-43 bin seviyelerinde gidip gelecek. Bir rahatsızlık söz konusu. Borsa, zor günler geçiriyor. Yatırımcı için hoş günler geçirmiyoruz. Dövizi takip etmek lazım."

Türban tartışmalarının son birkaç gündür fiyatlara yansıdığını, bunun "rahatsızlık yarattığı" için yansımasının olumsuz olduğunu ifade eden Keresteci, "Cuma gününden beri türbanı biraz fiyatlandırmaya başladık" dedi.

Şevket Keresteci, şu aşamada Borsanın 40 bin puanının altının görmeyeceğini tahmin ettiğini, işlem hacminin artmasını beklediklerini söyledi.

25 OCAK

Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay da, borsadaki yaşaşan düşüşe ilişkin, "Türbanın üniversitelerde serbest bırakılması yönündeki hareketler, yurt dışı piyasalardan daha agresif bir düşüş yaşamamıza sebebiyet veriyor" dedi.

Borsadaki düşüşe ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede Uskuay, gelişmelere dikkatli şekilde bakıldığında, Türkiye`nin, dünyada en fazla düşen borsa ve en fazla reel faiz veren ülke konumuna geçtiği noktanın, türban tartışmalarının başladığı nokta olduğunu dile getirerek, "25 Ocak tarihine kadar İMKB, dünya borsalarıyla paralel hareket ederken, türban tartışmaları başladıktan sonra, değer kayıpları artmaya başladı" diye konuştu.

Uskuay, ortalama yurt dışı piyasalarda gelişmekte olan ülkelerdeki borsalar yüzde 12,44 değer kaybederken, İMKB`de bu kaybın, yüzde 26 seviyesine ulaştığını aktardı, "Buradaki iç gündem, dış gündem maddelerine baktığımız zaman da, Türkiye`deki iç gündeme ilişkin, yani türban tartışmalarına ilişkin riskler, bu bu farkın oluşmasına sebebiyet veriyor" dedi.

Bunun sadece piyasa ile borsa ile kalmadığını, faizlerde de bir yükseliş görülmeye başladığını kaydeden Uskuay, dolardaki yükselişin 1,2245 seviyesine ulaştığını, bunun pariteden bağımsız bir hareket olduğunu bildirdi.

Uskuay, "Cumartesi günü yasalaşan türban, türbanın üniversitelerde serbest bırakılması yönündeki hareketler, yurt dışı piyasalardan daha agresif bir düşüş yaşamamıza sebebiyet veriyor" görüşünü savundu.
42 bin-46 bin arasında oluşan taban hareketinin, aşağı yönde kırılmış durumda olduğunu belirten Uskuay, piyasalarda düşüşün, daha devam edebileceğini ve bu düşüşün daha agresif bir hal alabileceğini ifade etti.

Uskuay, yurt dışı piyasalarda ise Çarşamba günü ABD`den gelecek 2008 yılı Ocak ayı Perakende Satış Verilerinin önemli hareketlere sebebiyet verebileceğini kaydetti.

 

Hisse Başarıyla eklendi