Dolardan 'EKK' tepkisi

21.11.2016 - 09:17 | Son Güncelleme :

Dolar/TL, EKK'ın yarın yeniden kur gündemi ile toplanacağı haberi ardından kademeli olarak 3.37'nin altını test etti.

https://i.bigpara.com/i/55big/14012016_dolar_650.jpg

Dolar/TL, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun (EKK) yarın yeniden kur gündemi ile toplanacağı haberi ardından geriledi. Cuma günü 3.4080 ile tarihi zirvesini gören kur bugün 3.3815 civarında işlem görürken EKK'nın yeniden toplanacağı haberinin ardından ise 3.37'nin altını test etti. Kur düşüşünü uzun süre koruyamadı ve saat 1337 itibarıyla 3.3739/3.3747 seviyesinden işlem gördü.

##$$DOVIZWIDGET##$$

Haberin Devamı

Başbakanlık Kaynakları'ndan edinilen bilgiye göre Cuma günü döviz kurunda yaşanan yükselişin değerlendirildiği EKK ardından yarın saat 13.30'da bir EKK toplantısı daha gerçekleştirilecek.

EKK, Cuma günü de Yıldırım başkanlığında, ilgili bakanlar ve üst düzey ekonomi bürokratlarının katılımıyla bir toplantı gerçekleştirmiş, toplantı sonrasında Başbakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, Merkez Bankası'nın (TCMB) ekonomik gelişmeleri yakından takip etmekte olduğu ve fiyat istikrarı konusunda gereken tedbirleri alacağı belirtilmişti.

TANSİYON YENİDEN YÜKSELEBİLİR

DNG Danışmanlık'tan Fatih Keresteci, "EKK toplantısı piyasalardaki tansiyonu bir miktar azalttı. Ancak, toplantıdan somut bir karar çıkmaması ve AB'ye alternatif olarak Şanghay Beşlisi'nin gündeme getirilmesi tansiyonu yeniden yükseltebilir. PPK toplantısı öncesi Türk piyasaları hareketli olmayı sürdürebilir" dedi.

25 BAZ PUANLIK FAİZ ARTIŞI BEKLENİYOR

Haberin Devamı

EKK öncesi yapılan ankete göre, TCMB'nin Kasım ayı PPK toplantısında, TL'deki sert değer kayıpları ardından ekonomistlerin yarısı sadeleşme adımını tamamlamak adına politika faizinde 25 baz puanlık "teknik" bir artış yapılacağını öngörüyordu.

Oyak Yatırım Başekonomisi Mehmet Besimoğlu, EKK açıklamasının ardından TCMB'nin bu hafta bir faiz adımı atacağına yönelik beklentileri kuvvetlendirdiğini söyledi.

Uzun zamandır ilk kez bir politika faizi artışı anket beklentilerine girerken, analistler bu artış olasılığının fonlama politikası düşünüldüğünde piyasalarda büyük bir değişiklik anlamına gelmeyebileceğini hatta "gerekirse faiz artışı yapabilirim mesajı dışında" bir etki beklenmemesi gerektiğini söylediler.

 

Hisse Başarıyla eklendi