Dolardaki yükseliş neden önemli?

16.04.2015 - 09:02 | Son Güncelleme :

Dolar 2.7306'yı görerek bir kez daha tarihi zirvesine çıktı

https://i.bigpara.com/i/55big/dolar_650_9.jpg

Yaklaşan genel seçim sonrası nasıl bir siyasi tablo ve nasıl bir ekonomi yönetimi oluşacağına ilişkin belirsizlikler, dolardaki küresel değer kazancı ile birleşince dolar/TL her gün tarihi zirvelerini yenilerken, kur dün de önce önemli bir psikolojik seviye olarak görülen 2.70'i ardından 2.73'ü aştı.

##$$DOVIZWIDGET##$$

Haberin Devamı

Peki, dolardaki yükseliş neden önemli?

ENFLASYON

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ABD’deki G20 toplantılarında dikkat çekmişti “Kurun hala enflasyona yüzde 15 gibi geçişkenliği var. Kur yüzde 10 değer kazandığında, enflasyon 1.5 puan artıyor” diye. Yani dolardaki yükseliş enflasyonu da arttırıyor.

ARA MALI İTHALATI

Sanayide 100 dolarlık ihracat için yaklaşık 70 dolarlık ithalat ara malı ithalatı yapmamış gerekiyor. Dolardaki her kuruş artış ara malı ithalatının maliyetini arttırıyor. Aynı zamanda genel ithalat için de sıkıntı.

İHRACAT

İhracatçılarımız için de dolardaki yükseliş sorun. Dolardan ithal edip yüzde 49 düzeyinde Euro üzerinden ihraç ediyorlar. Yani üretim maliyeti artarken satış değeri azalıyor. Aynı zamanda fiyat indir baskısı da yaşıyorlar.

BORÇLAR

Haberin Devamı

Vatandaşların döviz cinsi borcu çok yüksek değil. Ancak kamunun ve özel sektörün özellikle de reel sektörün döviz borcu bulunuyor. merkez bankası’nın dün açıkladığı verilere göre şubatta kur zararı 292 milyar lira oldu.

 

Hisse Başarıyla eklendi