Dolarda rekorun 5 nedeni

18.10.2016 - 17:46 | Son Güncelleme :

Dolar 3,1140'a çıkarak tüm zamanların en yükseğini gördü. Dolardaki yükselişi 5 neden tetikliyor. İşte doları rekora taşıyan gelişmeler..

https://i.bigpara.com/i/55big/21012016_dolar_650.jpg

Yükselişini sürdüren dolar bir rekor daha kırdı. Türk Lirası karşısında 3,1140'a çıkan dolar tüm zamanların en yüksek düzeyini gördü.

Peki dolar neden yükseliyor? Dolardaki yükselişi 5 neden tetikliyor.

1-BAŞKANLIK SİSTEMİ TARTIŞMASI

Başkanlık sistemi tartışmaları. Başbakan Binali Yıldırım, mevcut durumu Anayasa'ya uygun hale getirmek gerektiğini, AK Parti olarak bununla ilgili tekliflerini TBMM'ye sunacaklarını belirterek, "Meclis bu sorunu ya kendisi Meclis'te çözecek ya da çözümü için millete havale edecek" dedi.

Başkanlık sistemine yönelik önemli bir açıklama da muhalefetten geldi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, geçen haftaki sözleri üzerine başlayan başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgilli konuştu. "Ne dediğimiz ortada" diyen Bahçeli, "Millete sormanın sakıncası yok" ifadesini kullandı. Başkanlık sistemi tartışması içeride TL'nin zayıflamasına neden oluyor.

2-JEOPOLİTİK RİSKLER

Haberin Devamı

Bir diğer etken Musul operasyonu. Operasyonun etkileriyle jeopolitik risklerin artacağı endişeleri dolarda harekete neden oluyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Masada da olacağız, operasyonda da olacağız" açıklaması yapmıştı.

3-MERKEZ BANKASI ETKİSİ

Haberin Devamı

Yükselişin nedenlerinden bir diğeri Merkez Bankası'ndan faiz indirimi beklentileri. Merkez Bankası faiz toplantısı bu perşembe yapacak. Faiz indirimlerinin sürmesi ihtimali TL'de baskı yaratıyor.

4-FED'DEN FAİZ ARTIŞI BEKLENTİSİ

ABD'de faiz artışına yaklaşıldığına yönelik sinyaller dolar talebinin artmasına neden oluyor. Beklentilere paralel açıklanan enflasyon verisinin Fed'in faiz artırım beklentilerini desteklemesi ardından dolardaki güçlenmenin de bu yükselişte etkili olduğu belirtiliyor.

5-DOLARDAKİ GLOBAL GÜÇLENME

Doların son günlerde global bazda güçlü seyri de içeride doların yükselişini tetikleyen bir diğer unsur. Doların belli başlı para birimleri karşısındaki seyrini gösteren dolar endeksi 7 ayın zirvesini gördü.

 

Hisse Başarıyla eklendi