Dolara bak sen

25.07.2003 - 09:24 | Son Güncelleme :


Merkez müdahalesini takmayan dolar `istikrar ordusu` belirsizliğinin yarattığı tedirginlikle 1.435 bin liraya kadar yükseldi

Her türlü baskıya ve Merkez Bankası`nın arka arkaya müdahalelerine karşın bir türlü gerileme göstermeyen döviz kurları, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül`ün ABD temasları öncesi Irak`ta `istikrar ordusu`na Türk kuvvetlerinin katılması ile ilgili belirsizliğin yarattığı tedirginlikle yükselişe geçti. Tahvil ve bono piyasasında bileşik faiz oranları yüzde 49 seviyelerinin üzerine çıkarken döviz piyasasında dolar kuru gün içerisinde 1 milyon 435 bin lira seviyesine kadar yükseldi. Doların yükselişinde yabancı bankalarının döviz alımlarının etkili olduğu söyleniyor. Ancak TL`nin değer kaybı ile hisse senetleri piyasasında fiyatların dolar bazında düşmüş olması, bu piyasaya tepki alımlarının gelmesini sağladı. Dolar günü 1 milyon 425 bin liradan kapattı. Borsa`da ise Endeks günün ikinci seansında gelen tepki alımları ile yüzde 0.11 değer artışı ile 10 bin 475 seviyesinde kapadı. Gün içerisinde, özellikle hisse senetleri piyasasında etkili olan bir başka gelişme ise Maliye Bakanı Kemal Unakıtan`ın açıklamaları oldu. Unakıtan, Anayasa`nın bahsettiği değişikliği sağlayacak şekilde ek Motorlu Taşıtlar Vergisi`nde düzenlemeler üzerinde çalışıldığını belirtti. Bu konu bütçe konusundaki endişeleri hafifletmekle birlikte, piyasalar, yüzde 6.5 faiz dışı fazla hedefine ulaşılabilmesi için 2.3 katrilyon TL tutarındaki ek tedbirlerle ilgili açıklamaları bekliyor.

Kambiyo affına onay

Öte yandan TBMM Meclis Adalet Komisyonu, kambiyo affına imkan veren yasa tasarısını onayladı. Tasarı, ihracat ve ithalat bedellerinden doğan alacakları, süresi içinde yurda getirmeyenler hakkında açılan davaların düşmesi ve cezaların düşürülmesini içeriyor.


 

Hisse Başarıyla eklendi