Dolar ters köşe yaptı ! Beklenti ne?

03.05.2016 - 09:36 | Son Güncelleme :

Enflasyon verisinin açıklanmasıyla gerileyen dolar/TL ilerleyen saatlerde yükselişe geçti.

https://i.bigpara.com/i/55big/dolar_tl.jpg

Güne 2,80'in üzerinde başlayan dolar enflasyon verisinin ardından, 2,7916 seviyesini gördü. Ancak dolar daha sonra yönünü yukarı çevirerek 2,83 seviyesini aştı. Kur saat 17.35 itibariyle bankalararası piyasada 2,8500 seviyesinden işlem gördü.

##$$DOVIZWIDGET##$$

Nisan ayında enflasyon yüzde 6,57 ile yıllık bazda Mayıs 2013'ten bu yana en düşük seviyeyi gördü.

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

Haberin Devamı

Eda Önder Öztürk / Alan Yatırım Kıdemli Analist

Geçtiğimiz haftalarda Fed’in merakla beklenen Nisan ayı toplantısında küresel risklere vurgu yapan ifadenin toplantı metninden çıkarılması, Fed’in Haziran ayında bir faiz artışına açık kapı bırakmış olmasına rağmen bir süredir uykusuna devam eden doların bugün uykusundan uyandığını söyleyebiliriz.

Bugün Dolar/TL’de görmüş olduğumuz hareket Türk Lirası kaynaklı bir hareket olmayıp, global bazda doların hareketlenmesi kaynaklıdır. Dolar gelişmiş olan ülkelerin para birimlerine karşı değer kazanıyor olsa da, bugün gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısındaki değer kayıpları daha fazla göze çarpmakta. Türk Lirası’nın da gelişmekte olan ülke para birimleri ile birlikte kitlesel bir harekete iştirak ettiğini ve bu kapsamda dolar karşısında değer kaybettiğini söyleyebiliriz. 

Hatta bugüne özgü olarak bizleri ayıran bir diğer nokta ise, sabah saatlerinde açıklanan ve Türk Lirasında değer kazanımlarına neden olan Nisan ayı enflasyonu sonrası Dolar/TL 2,80 seviyesinin aşağısında kalıcılık sağlayamayıp kritik eşiğini kırmasının ardından küresel konjonktürün de etkisiyle yukarı yönlü hareketler hız kazanmıştır. 

 

 

 

 

Hisse Başarıyla eklendi