Dolar neden yükseliyor?

15.02.2016 - 09:34 | Son Güncelleme :

Güne 2,93 TL seviyesinden başlayan dolar/TL, sonrasında tırmanışa geçti ve 2,95 TL'nin üzerini gördü.

https://i.bigpara.com/i/55big/17122015_dolar_650.jpg

Petrol fiyatlarındaki dalgalı seyir, global büyüme endişeleri küresel piyasalarda sert dalgalanmalar yaratmayı sürdürürken bu dalgalanmaları benzer şekilde yansıtan kur ve faizde bugün piyasalarda iç veri gündemi ve jeopolitik gelişmeler izlenecek.

##$$DOVIZWIDGET##$$

DOLARDAKİ YÜKSELİŞİN ARKASINDA NE VAR?

Forex Koçu

Haberin Devamı

Önemli bir haftaya merhaba dedik ve herkesin gözü ilk olarak dolardaki yükselişe çevrildi. 2.93 seviyelerinde haftaya başlayan USDTRY'de sabahın erken saatlerinde 2.95 bölgesi üzerine kadar bir tırmanış gerçekleşti. Birazdan pariteye detaylı şekilde bakacağız ancak öncelikle yurt içinden gelen verilere ve bu yükselişin nedenlerine göz atalım.

Çeyreklik işsizlik ortalaması %10.5 ile beklentilerden iyi gelirken Ocak ayında bütçe bütçe gelirleri 46.7 milyar tl, faiz hariç bütçe giderleri ise 36.9 milyar tl olarak gerçekleşti ve böylelikle bütçe 4.2 milyar tl fazla vermiş oldu.

Piyasalara baktığımızda ise risk iştahının arttığını görüyoruz. Güvenli liman olarak talep gören ALTIN, JPY ve CHF'de değer kaybı yaşanırken, dolar paritelerdeki baskıyı artırmış durumda. ABD dolar endeksinde alıcılı seyir sürüyor ve 96.30 seviyelerine kadar bir yükselişten bahsetmek mümkün.

Doların haftaya güçlü başlamasının yanında Suriye sınırında ise 1 askerimizin şehit edilmesi ve hafta sonu Türkiye'nin karadan müdahale gerçekleşmiş olabileceği yönünde haberlerin çıkmasıyla jeopolitik risklerin de artmasının TRY'yi negatif etkilediğini ve USDTRY'deki bu yükselişte pay sahibi olduğunu söyleyelim.

Haberin Devamı

An itibariyle 2.95 bölgesinin hafif üzerinde güne devam eden USDTRY'de 2.97 bölgesi son derece önemli ve bu bölgenin tamamen alınmasıyla yeniden 3.00'lara doğru bir yükselişe şahit olabiliriz. Aşağıda ise 2.92 ve 2.90 bölgeleri gevşemelerde önemli destek olma özelliğini koruyor. Daha önce de bir çok kez söylediğimiz gibi geri çekilmelere kısa vadede eşlik edilebilir ancak orta ve uzun vadede yukarı yönlü hareketin devam etmesini bekliyoruz.

 

Hisse Başarıyla eklendi