Dolar fiyatları ne kadar oldu? 04 Nisan 2016 Pazartesi

04.04.2016 - 10:10 | Son Güncelleme :

Piyasalarda risk iştahı sürerken dolar 2,82'nin üzerinde seyrediyor.

https://i.bigpara.com/i/55big/17122015_dolar_650.jpg

ABD'de beklentilerin üzerinde artan tarımdışı istihdam verisi ardından dolardaki güçlenmeyle Cuma günü dolar/TL de yükselirken, risk iştahının devam ediyor.

##$$DOVIZWIDGET##$$

Cuma günü 2,83'ün üzerine çıkan dolar haftaya 2,82'nin üzerinde başladı. Kur enflasyon verisinin ardından 2,82'li seviyelerde dengelendi.

                           Alış         Satış

Haberin Devamı

ABD Doları         2,8194       2,8199

Avro                  3,2053        3,2060

Sterlin               4,0127        4,0142

İsviçre Frangı    2,9341       2,9351

BRENT PETROL NEDİR?

Dünyadaki en kaliteli petrol türü olan Teksas Ham Petrolünden sonra ki en yüksek kaliteye sahip petrol çeşidi Brent Petrolüdür. İngiltere ve Norveç arasında yer alan Kuzey Denizi kısmından çıkarılan Brent Petrolü İskoçya’da Sullom Voe tesislerinde  işlenmektedir.

Brent Petrol,kalitesi sebebiyle uluslararası standart petrol kıvamı olarak kabul edilir. Uluslararası Petrol Piyasasının oluşturulmasında ve Petrol Fiyatlarının belirlemesinde ki payı yüksek olan Brent Petrol, Altın fiyatlarını da etkileme yönünden gayet değerli bir araçtır.

Yatırımcıların en çok tercihte bulunduğu yatırım aracı olarak gün içinde kısa vadeli olarak değişkenlik gösteren piyasa hareketleri ve ani yükselişleri ile getirisi yüksek bir yatırım aracıdır. Brent Petrol zaman zaman dünyanın en kaliteli petrolü olan Teksas Ham Petrolünden bile yüksek varil fiyatıyla yatırımcıların en çok tercih ettiği ham petrol türüdür.

Haberin Devamı

DÖVİZ SEPETİ NEDİR? NASIL HESAPLANIR?

Döviz sepeti bir ülkenin parasının birden fazla ülke parasına karşı değeri gösteren bir ölçü biçimidir. Bu sepeti en az iki para birimi oluşturur ve pek çok para birimine kadar çoğaltılabilir.

Haberin Devamı

Örneğin TL'yi gelişmekte olan para birimlerine karşı ölçmek için istenirse 10 adet gelişmekte olan ülkelerin paralarını bir sepette toplayabiliriz. Bu sepete tüm para birimlerini eşit koyabileceğimiz gibi farklı oranlarda da koyabiliriz.

En çok önem verilen Dolar ve Euro karşısında TL'nin değer kazanım veya kaybını ölçen sepeti kullanılır. Sepette TCMB kapanışları esas alınılır.

Dolar ve Euro sepeti iki para biriminin ortak katılımı ile oluşan bir ölçüm. (%50 $+%50€)

Bunu örneklendirelim;

1 Doların 1 Lira olduğunu düşünelim. 1 Euronunda 2 Lira olduğunu düşünelim ve 

Dolar Euro sepeti bu durumda;

1 Lira +2 Lira =3 Lira / 2 = 1,50 TL Döviz sepeti olmuş oluyor.

 

Hisse Başarıyla eklendi