Dolar euroyu ezdi geçti

08.02.2008 - 10:33 | Son Güncelleme :

Geçtiğimiz sene euro karşısında zor günler geçiren dolar bu sene biraz daha kuvvetli görünüyor

https://i.bigpara.com/i/55big/349eurodolar.jpg

Geçtiğimiz sene euro karşısında zor günler geçiren dolar bu <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/dolareuro.jpg" align="right" vspace="5">sene biraz daha kuvvetli görünüyor.

hurriyet.com.tr

Euro son bir haftada dolar karşısında yüzde 2.2 değer yitirirken, son 1.5 yılın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

Euro/dolar paritesinde son döneme kadar yönü ağırlıklı olarak ABD ekonomisine ilişkin olumsuz beklentiler belirlerken, şimdilerde Avrupa biraz daha öne çıkmaya başladı. ABD Merkez Bankası`nın (FED) faiz indirimlerini fiyatlayan piyasalar artık gözünü Avrupa Merkez Bankası`na (ECB) dikti. Ancak ECB`nin dünkü toplantısından faiz indirimi kararının çıkmamasına karşın başkan Trichet`in önümüzdeki döneme ilişkin indirim sinyali vermesi euro üzerindeki baskıyı artırdı. Ayrıca Almanya ekonomisinden gelen zayıf veriler ve yine Trichet`in büyümeye ilişkin risklere işaret etmesi piyasaların moralini bozdu.
 
Euro hafta boyunca piyasada aktif olarak el değiştiren 16 para biriminin 14`ü karşısında değer yitirdi. Euro/dolar paritesi 1.45`in altına sarkarken, dolar yılbaşında bu yana euro karşısında yüzde 1`e yakın değer kazandı. Doların yükselişinde FED`in faiz indirimlerinin ardından ABD ekonomisinin toparlanacağı ve yeniden eski kuvvetine kavuşacağı yönündeki beklentiler de etkili oldu.  

RÜZGAR DOLARDAN YANA ESİYOR

Morgan Stanley, son yayınladığı raporda yatırımcılarına euro satıp dolar almayı önerdi. Kurumun tahminlerine göre parite yıl sonunda 1.32`ye kadar gerileyebilir.

İngiltere`nin en büyük ikinci bankası olan Royal Bank of Scotland analisti Masafumi Yamamoto, euronun önümüzdeki dönemde baskı altında kalmaya devam edebileceğini söyledi. ECB`nin yıl sonuna kadar iki kez faiz indirimi yapabileceğini tahmin ettiğini kaydeden Yamamoto, paritenin yıl sonunda 1.40`a kadar gerileyebileceğini ifade etti. 
 
Öte yandan piyasada Avrupalı yetkililerin değerli euronun bölge ekonomoilerindeki büyümeyi tehdit edeceği yönünde uyarıda bulunacağı ve bu durumun eurodaki kayıpları artıracağı yönündeki spekülasyonlar da etkili oluyor.

Suncorp-Metway döviz analisti Peter Pontikis de euronun dolar karşısında halen çok pahalı olduğunu ve önümüzdeki hafta sonunda paritenin 1.4350`ye kadar inebileceğini belirtti.

GÖZLER TOKYO`DA

Kanada, İtalya, Almanya, Fransa, ABD, İngiltere ve Japonya finans bakanları ile merkez bankası başkanları yarın Tokyo`da biraraya gelecek. Toplantıda en önemli gündem maddesi ise para birimleri olacak. Uzmanlar, Tokyo`dan gelecek mesajların paritenin yönünde etkili olacağını düşünüyor.   

 

Hisse Başarıyla eklendi