Dolar endeksindeki düşüşler fırsat…

24.04.2024 - 11:58 | Son Güncelleme :

2023 yılının son aylarında 100 seviyesine kadar gerileyen dolar endeksi, bu ay 106.20 seviyelerine kadar yükseldi. Yaşanan bu yükselişte Fed’e yönelik faiz indirim beklentilerinin ötelenmesi önemli rol oynadı.


2023 Aralık ayındaki beklentiler Fed’in kesin bir şekilde Mart ayında faiz indirimine başlayacağı ve yıl içerisinde 6-7 kez faiz indireceği yönündeydi. Gelinen mevcut durumda Mart ayı pas geçilirken faiz indirim beklentileri ise yıl sonuna ötelendi. Piyasa %100 faiz indirimi beklerken dahi sosyal medyada Fed’in faiz indiremeyeceğini ve dolar endeksinin güçleneceğini ifade etmiştim. Gelinen durum haklılık payımızı gösteriyor. 

Dolar endeksini değerlendirirken EUR tarafına da bakmak gerekiyor. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Fed’den daha önce faiz indirime başlayabileceğini birkaç ay önce ifade etmiştim. Gelinen durumda küresel bazda büyük kurumlar da bu yönde görüş bildirmeye başladı. ABD ekonomisinin Avrupa ekonomilerine göre çok daha iyi bir durumda olması bu durumu destekleyebilir. EURUSD paritesinde ana eğilimin aşağı odluğunu düşündüğüm için dolar endeksinde de ana eğilimin yukarı olmaya devam etmesini bekliyorum.

Tabii piyasada hareketler zamana yayılarak gerçekleşiyor. Dolar endeksinde teknik açıdan kısa vadede 104.80, biraz geniş görünümde 103.60 üzeri kalındığı sürece yönün yukarı kalmasını beklerim. Bu kapsamda olabilecek geri çekilmeler USD lehine fırsat olarak değerlendirilebilir. Yukarıda 107.00 bölgesi ilk teknik hedef olarak izlenebilir. 

 

 

Hisse Başarıyla eklendi