`Dolar`da herşey değişebilir

07.01.2013 - 08:36 | Son Güncelleme :

Kötü haberler artık dolar için iyi haber değil

https://i.bigpara.com/i/55big/349dolar8.jpg

Kötü haberler artık dolar için iyi haber değil <ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/IMF-PARA-DOLAR.jpg">

Gelecek dönemlerde piyasaları korkuya sürükleyecek gelişmeler olduğunda dolar yatırımcının ilk koşacağı liman olmayabilir.

Geçtiğimiz 4 yıl boyunca yatırım eğilimleri risklerin artıp azalmasına bağlı olarak şekillendi. Artan riskler dolara kaçış getirirken, risklerin azalması doların değer kaybetmesine neden oldu. İlerleyen dönemlerde bu tercih bu denli net olmayabilir Geçtiğimiz 4 yıl boyunca piyasaları etkileyen ikiz krizden ilki 2008 yılındaki finansal kriz ve ikincisi Avrupa borç krizi sonunda düzelme işaretleri göstermeye başladı. ABD ve Avrupa`da alınan parasal canlandırma önlemleri finansal çöküş riskini azaltma konusunda başarı sağladı. Buna ek olarak Çin`de ekonominin sert bir geri çekilme yaşaması olasılığı da azaldı.

Bu tehditlerin sona ermiş olması sonucunda döviz piyasası oyuncuları yatırım kararlarında eskiden olduğu gibi faiz kararlarını ve makro ekonomik farklılıkları dikkate alacak. Bu zamana kadar riskli para birimleri ile dolar arasında olan tercihler yerine her ülkenin ekonomik görünümüne ve faiz oranlarına dayanan tercihler etkili olacak.

Piyasalar bu eğilimin işaretlerinin tadına cuma günü bir parça baktı. Cuma günü açıklanan istihdam verileri beklentilerin altında kalınca dolar, euro karşısında geriledi. Bu zamana kadar kötü haberler sıklıkla doların değer kazanmasına ve risk iştahının azalamasına neden olurdu.

Washington merkezli Commonwealth Foreign Exchange`in baş analisti Ömer Esiner, konuya ilişkin açıklamasında Giderek artan bir şekilde ABD`de açıklanan verilerin dolar üzerinde daha az negatif etki yaptığına şahit oluyoruz. Çünkü istihdam konusunda açıklanan verilerin olumlu seyri canlandırma önlemlerinin yani aşırı dolar likiditesinin sonuna gelindiğine iaşret ediyor. Belki de bu yöne doğru küçük bir adımı atmış olabiliriz dedi.

Nomura`nın döviz piyasaları baş stratejisti Son bir kaç yıl ABD ve Avrupa`da yaşanan şokların her şeyi silip süpürdüğü bir ortamdayız. Şimdi ise yatırımcılar para politikaları ve temel gelişmelere daha fazla odaklanmaya başladılar ifadelerini kullandı.

 

Hisse Başarıyla eklendi