``Dolar 1.2000 YTL`ye inebilir``

25.07.2007 - 09:14 | Son Güncelleme :

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, buna karşın dolarda 1.2000 YTL seviyesinin görülebileceğini söyledi

https://i.bigpara.com/i/55big/

Merkez Bankası`nın son üç ayda faiz indireceğini söyleyen  <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/ergunozen.jpg" align="right" vspace="5">Garanti Bankası Genel Müdürü Özen, `Faiz indirimi için Merkez`i beklemeyeceğiz. Mortgage faizleri 1.35`e, oto kredileri yüzde 1.40-1.45`e, ihtiyaç kredileri 1.65-1.70`e inecek` dedi

RADİKAL

Bir doların bir YTL`ye gerilemesini beklemediğini söyleyen Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, buna karşın dolarda 1.2000 YTL seviyesinin görülebileceğini söyledi. Özen, Doğuş Holding`in sağladığı 300 milyon dolarlık sendikasyon kredisine ilişkin düzenlenen imza töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

`1 dolar 1 YTL olmaz`

Gazetecilerin son dönemin tartışma konusu olan `1 dolar 1 YTL olacak mı?` sorusu üzerine Ergun Özen, doların 1 YTL olmasını beklemediğini belirterek, Hükümet sözcülerinin demeçlerinde daha çok ihracata dayalı büyümeden bahsediliyor, bunu da bir model değişikliği olarak algılıyorum yanıtı verdi.

Mevduatta rakip Merkez

YTL`deki değer kazancını başka yerden verim artışı ile sağlamanın çok zor olduğunu belirten Özen, Merkez Bankası`nın önümüzdeki günlerde günlük alımlarını artıracağını düşünüyorum. Çıkan parayı da yeni likidite bonoları ile sterilize edecek gibi duruyor. O enstrümanı da kullanmaya başladı. Yani Merkez Bankası kısa vadeli mevduatta rakibimiz olacak dedi.

Ergun Özen, bir gazetecinin `Bu sizi zedeler mi?` sorusuna ise, Zedelemez yanıtı verdi.

`Kurlar gerileyebilir`

Dolardaki düşüşe ilişkin başka bir soru üzerine Özen, dolarda 1.2000`lerin görülebileceğini, bunun önümüzdeki dönemde ne kadar sermaye yatırımı, ne kadar doğrudan yatırımın gireceği ile alakalı olduğunu söyledi.

Merkez Bankası`nın günlük döviz alım ihalelerindeki alım tutarını artırarak burada yeri geldiği zaman düşüşe set çekeceğini düşündüğünü söyleyen Ergun Özen, Merkez Bankası`nın döviz rezervini artırmak için iyi bir ortamın bulunduğunu ifade etti.

Özen`in bu açıklamasının ardından Merkez Bankası günlük döviz alım ihalelerindeki tutarı 45 milyon dolardan maksimum 120 milyon dolar seviyesini çıkarttığını açıkladı.

Faiz indiriminde Merkez`i beklemeyeceğiz

Bankacılık sektöründe artan rekabet ve hacim baskısına dikkat çeken Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, bu nedenle Merkez Bankası`nı beklemeyeceklerini belirterek şöyle konuştu:

Tüketici kredisi faizlerini aşağıya çekeceğiz. Uzun vadeli ipoteğe dayalı finansman sistem de yani mortgage`da faiz oranları yüzde 1.35`e, oto kredileri yüzde 1.40-1.45`e, ihtiyaç kredileri ise yüzde 1.65-1.70 arası bir yerlere gelir dedi.

Merkez Bankası`nın faiz indiriminde son çeyreği işaret ettiğine ilişkin bir soruya da Özen, Merkez Bankası kısa vadeli faiz oranlarında 0.75 ile 1 arasında bir indirim yapacaktır. Bunun ağırlığının da son çeyrekte olacağını düşünüyorum yanıtı verdi.

 

Hisse Başarıyla eklendi