Doğu Anadolu Projesi`nin Ana Planı Ortaya Çıkıyor

19.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Doğu Anadolu Bölgesi`nin kalkınmasına ivme kazandırmak amacıyla çalışmaları başlatılan Doğu Anadolu Projesi`nin (DAP) ana planının aralık ayı içinde tamamlanacağı bildirildi.

Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, FP Van Milletvekili Maliki Ejder Arvas`ın soru önergesine verdiği yanıtta, öncelikli olarak bölgenin öncelikli sektörleri tarım ve hayvancılığa dayanan DAP`ın, özel sektör yatırımlarının önünü açacağını vurguladı. Bahçeli, projenin, Bölge`nin gelişme potansiyellerinden daha fazla yararlanılması ve Bölge`de özel sektörün gelişimini öngördüğünü ifade etti.

14 ili kapsıyor

GAP`dan sonra ikinci büyük bölgesel kalkınma projesi olarak DAP, Doğu Anadolu Bölgesi`ndeki 14 ili kapsıyor. Proje kapsamında, Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van illeri yer alıyor.

GAP`taki gelişmeler hakkında da bilgi veren Devlet Bahçeli, toplam yatırım tutarı 32 milyar dolar olan projeye bugüne kadar 13.9 milyar dolar tutarında harcama yapıldığını, yatırımların gerçekleşme oranının yüzde 43.3 olduğunu, bu harcamaların büyük bölümünün de ulusal kaynaklardan karşılandığını belirtti.

Zonguldak, Bartın ve Karabük Projesi

Devlet Bahçeli, Zonguldak, Bartın ve Karabük bölgesi Gelişme Projesi uygulamalarının da sürdüğünü belirterek, hazırlanan gelişme planına göre 10 yıllık bir dönemde 644.8 milyon dolarlık kamu, 715 milyon dolarlık özel sektör yatırımı gerçekleşeceğini bildirdi. Bahçeli, bu yatırımlarla tarımda 19 bin 248, sanayide 35 bin 697 ve hizmetler sektöründe 58 bin 666 olmak üzere toplam 113 bin 611 kişiye istihdam sağlanmasının öngörüldüğünü kaydetti.

DOKAP son aşamaya geldi

Bahçeli, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) tarafından yürütülen Doğu Karadeniz Bölgesel Gelişme Planı (DOKAP) çalışmalarında da son aşamaya gelindiğini bildirdi.

Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, rize ve Trabzon illerini kapsayan DOKAP ile bölgenin ekonomik yapısının güçlendirilmesi ve bu yolla yeni istihdam olanakları yaratılması, gelir düzeyinin yükseltilmesi, bölgede sermaye birikimin sağlanması öngörülüyor.

Bölgenin kaynaklarını harekete geçirmeye yönelik proje ile Kradeniz Bölgesi`nden diger bölgelere göçün önlenmesi amaçlanıyor.
 

Hisse Başarıyla eklendi