Doğu Anadolu`nun Makus Talihi Değişecek

13.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Dünya Bankası`nın desteği ile gerçekleştirilecek olan `Doğu Anadolu Su Havzası Rehabilitasyon Projesi` gerçekleşince, bölgedeki doğal kaynaklar korunacak ve doğal denge yeniden kurulacak.

Güneydoğu Anadolu Orman Bölge Müdürü Necmettin Büyükkılıç, Dünya Bankası desteği ile uygulanan Doğu Anadolu Su Havzası Rehabilitasyon Projesi ile uygulama alanındaki doğal kaynakların korunması ve doğal dengenin yeniden kurulması için çalışma yapıldığını söyledi. Büyükkılıç, yaptığı açıklamada, proje ile orman, mera ve tarım alanları üzerindeki baskı kaldırılarak, erozyonu önlemek suretiyle bu alanları verimli hale getirmenin yanı sıra, gelir getirici faaliyetlerle köylü ve çiftçinin gelirini artırarak, ekonomik gelişmesine katkıda bulunulmasının amaçlandığını kaydetti. Erozyonu önlemek suretiyle özellikle Fırat havzasındaki barajların dolmasının önününe geçilmesinin hedeflendiğini belirten Büyüklılıç, Atatürk, Karakaya ve Keban gibi barajların erken dolmasını önleyerek, ekonomik ömürlerini uzatmak da projenin amaçları arasında yer alıyor dedi.

MALİYETİ 110 MİLYON DOLAR;

Türkiye ile Dünya Bankası arasında imzalanan anlaşma gereği, projenin finansmanının 110 milyon dolar olduğunu bildiren Büyükkılıç, Bunun 77 milyon doları Dünya Bankası, 33 milyon doları ise Türkiye tarafından karşılanacak diye konuştu. Proje çalışmalarının 1992 yılında başladığını ve uygulamaya 1993`-te geçildiğini vurgulayan Büyükkılıç, şöyle devam etti: İlk aşamada Adıyaman, Malatya ve Elazığ illerinde başlatılan proje kapsamına 1997`de Sivas, Kahramanmaraş ve Adana, 1998 yılında ise İçel, Gaziantep, Şanlıurfa, Antalya ve Isparta illeri alındı. 2001 yılında bitirilmesi öngörülen ve 11 ilde uygulanan projeye, şimdiye kadar 33 milyon dolar harcama yapıldı. Türkiye`de ilk defa bu projede köylü ve çiftçinin istekleri dikkate alınarak çalışılıyor. Köylünün çalışılmasını kabul etmediği yerlere girilmiyor. Köylü, projenin her aşamasında yer alıyor. İnsan faktörü gözetilerek, havzada yapılan erozyonu önleme çalışmaları karşılığında, gelir getirici faaliyetlerle yörede yaşayanların ekonomik gelişimine katkıda bulunuluyor.

MÜKEMMEL PROJE;

Proje çalışmaları sonunda sosyal, kurumsal, çevresel ve ekonomik anlamda gelişmeler sağlandığını bildiren Büyükkılıç, sözlerini şöyle tamamladı: Eski klasik alışkanlıklar ve üretim şekillerinden vazgeçilerek yeni teknikler ve çağdaş yöntemler deneniyor, dolayısıyla kültürel - teknolojik ve ekonomik gelişme sağlanıyor. Şimdiye kadar yapılan çalışmalarla proje, Dünya Bankası`nın 176 ülkede uygulanmasına katkı sağladığı projeler arasında Mükemmel Projeye aday gösterilmiştir. Bu da başarının ifadesidir. (FİNANSAL FORUM)
 

Hisse Başarıyla eklendi