Doğru kredi nasıl seçilir?

06.05.2013 - 08:58 | Son Güncelleme :

Merkez bankasının ardı ardına gelen faiz indirimleri bireysel kredi faizlerinin düşmesinde önemli rol oynuyor

https://i.bigpara.com/i/55big/lira_64.jpg
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/turk_lirası52.jpg">Faiz oranlarının ardı sıra düştüğü şu günlerde Veri Analisti Cem Tutkun, bigpara kullanıcıları için yazdı. Kredi almaya karar vermeden önce mutlaka okuyun...

İşte Tutkun`un yazısı...

Merkez bankasının ardı ardına gelen faiz indirimleri bireysel kredi faizlerinin düşmesinde önemli rol oynuyor.

Kredi kullanmayı düşünenler için olumlu bir hava oluşmaya başladı diyebiliriz. Kredi piyasasındaki gelişmelerin takip edilmesi ve doğru kredinin seçilmesi ise daha sonra zarara uğramamak adına büyük önem taşıyor.

Bu doğrultuda kredi kullanmayı düşünenlerin karar verirken sadece kredinin faiz oranı yerine krediden alınan tüm masraflar dahil edilerek oluşan Yıllık Maliyet Oranı’na (YMO) göre karar vermeleri gerekiyor. bigpara.hurriyet.com.tr’un tüm bankaların faiz ve ücret bilgilerini takip ederek oluşturduğu YMO Endeksi ise bu konuda önemli ipuçları veriyor.

Konut Kredilerinde Rekabet Büyük

Faiz indirimi kararların ardından konut kredisi maliyetlerindeki düşüş sürüyor. Mart ayında bankaların  ortalama yıllık maliyet oranları % 10,45 iken Nisan ayında ise bu oran % 10,20’ye kadar geriledi.

Bu durumda 100.000 TL 120 ay vadeli bir konut kredisinin toplam ödemesi  159.260 TL seviyesine gerilerken aylık ödemeleri ise ortalama 1.310 TL seviyesine kadar düşüş gösterdi. Konut kredisinin standartlarının gevşemesinde ise bankalar arasındaki rekabetin etkisinin büyük  olduğu görülüyor.

TÜM KONUT KREDİLERİNİ İNCELEMEK İÇİN TIKLAYIN...

İhtiyaç Kredilerinde Dosya Ücretleri Düştü

Nisan ayında ihtiyaç kredisi ortalama yıllık maliyet oranı % 18,77 seviyesinde. Konut kredisinin aksine ihtiyaç kredisi standartların azalarak da olsa sıkılaştırıldığı görülürken faiz indirimi kararları ile birlikte krediler üzerinden alınan kar marjı ve komisyon ücretlerinin düştüğü görülüyor.

İkinci çeyrekte ise ihtiyaç kredilerindeki standartlarda sıkılaşmanın devam edeceği tahmin ediliyor. 10.000 TL 36 ay vadeli bir ihtiyaç kredisinin toplam ödeme miktarı ortalama 13.160 TL civarında olurken aylık taksit ödemeleri ise 361 TL seviyesinde gözüküyor.

İHTİYAÇ KREDİSİ BAŞVURUSU YAPMAK İÇİN TIKLAYIN...

Taşıt Kredisi Maliyetlerinde Çok Değişiklik Yok

Taşıt kredisi yıllık maliyet oranları incelendiğinde Nisan ayında ortalama yıllık maliyet oranının 30.000 TL 48 Ay vadeli taşıt kredilerinde ortalama % 15,81’den % 15,65’e kadar gerilediği görülüyor.

Genelde krediler üzerindeki kar marjları düşürülürken taşıt kredilerindeki kar marjlarının ise aynı bırakıldığı bir ilk çeyrek yaşanması dikkat çekiyor. 30.000 TL 48 ay vadeli 0 KM bir taşıt kredisinin toplam ödemesi Nisan ayında ortalama 40.900 TL olurken aylık ödemelerinin ise 845 TL civarında olduğu görülüyor.

TAŞIT KREDİLERİNİ KIYASLAMAK İÇİN TIKLAYIN...
 

Hisse Başarıyla eklendi