Doğalgazda Üretim, İletim ve Dağıtım Ayrılacak

25.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Yardım, AB`nin rekabete açık bir yapı oluşturulması normuna uygun olarak Türkiye`deki doğalgazın üretim, iletim ve dağıtımının ayrılacağını açıkladı. Bu kapsamda, doğalgaz ithalatının serbest bırakılacağını ve BOTAŞ`ın sadece boru hatlarıyla taşımacılık yapacağını anlatan Yardım, dağıtım konusunda ise kurulacak özerk bir kurumun lisans vereceğini bildirdi.
Doğalgaz Cihazları Sanayicileri ve İşadamları Derneği`nin (DOSİDER) Hilton Oteli`nde düzenlediği 3. Türkiye Doğalgaz Zirvesinde, Türkiye doğalgaz projelerinin son durumu ve Doğalgaz kullanılan kentlerde projeksiyon konulu oturumlar gerçekleştirildi.


Zirvede konuşan Gökhan Yardım, Türkiye`de doğalgaz tüketiminin her yıl arttığını ifade etti. Yardım, 1999 yılında 12 milyar metreküp olan tüketimin, 2000 yılı sonu itibariyle 14.5 milyar metreküp olarak gerçekleşmesinin beklendiğini kaydetti.
Tüketimin önümüzdeki yıllarda da artacağını vurgulayan Yardım, arz miktarlarının yeterli olmaması nedeniyle çok fazla olan talebin tamamının karşılanamadığını dile getirdi.


Doğalgaza ilişkin yeni projeler ve alım anlaşmaları hakkında bilgi veren Yardım, ayrıca, Türkiye genelinde bin 259 kilometre olan doğalgaz iletim hattını yaygınlaştırmak amacıyla faaliyetlerin sürdüğünü belirtti. Konutlarda doğalgaz tüketiminin artırılabilmesi için yeraltı depolarının geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Yardım, bu yöntemle doğalgazın tüketimin düşük olduğu yaz aylarında depolanıp, tüketimin yoğun olduğu kış döneminde kullanılabileceğini ifade etti.
Bu amaçla Silivri yakınlarında bir sahada yeraltında doğalgaz depolanması konusunda TPAO ile anlaşma sağladıklarını belirten Yardım, Tuz Gölü`nde yeraltı deposu kurulmasıyla ilgili ihalenin yapıldığını ve çalışmaların başladığını anlattı.
Yardım, alternatif olarak yurtdışında da yeraltı depolarının araştırıldığını kaydetti.
Türkiye`nin AB`ye üyelik sürecinde Avrupa normlarına uygunluğun önemini vurgulayan Yardım, Avrupa Birliği`nin üretim, iletim ve dağıtım faaliyetlerinde rekabete açık bir yapı oluşturulması normuna uygun olarak Türkiye`de doğalgazın üretim, iletim ve dağıtımı ayrılacak dedi.


Bu kapsamda, doğalgaz ithalatının serbest bırakılacağını ve BOTAŞ`ın sadece boru hatlarıyla taşımacılık yapacağını anlatan Yardım, dağıtım konusunda ise kurulacak özerk bir kurumun lisans vereceğini bildirdi. Yardım, buna ilişkin kanuni düzenlemelerin yapılmakta olduğunu sözlerine ekledi. TPAO Genel Müdür Yardımcısı Mete Gürel ise çalışmaları hakkında bilgi verdi. Deniz sahasında yapılan çalışmaların ilk sonuçlarının Kuzey Marmara`da alındığını ifade eden Gürel, Silivri`nin 7 kilometre güneybatısında deniz tabanından 1200 metre derinde üretim yapıldığını kaydetti. TPAO`nın yurtdışında başta Hazar Denizi ve Ortadoğu olmak üzere birçok bölgede büyük şirketlerle ortak projeler gerçekleştirdiğini vurgulayan Gürel, TPAO, yurtiçindeki düşük üretimi yurtdışındaki çalışmalarla telafi etmeye çalışmaktadır dedi.


İGDAŞ Genel Müdürü Necdet Aral da, şirketin çalışmaları hakkında bilgi verdi. İGDAŞ`ın şu an için 1 milyon 535 bin konut abonesi olduğunu ifade eden Aral, 2004 yılında 2 milyon 150 bin aboneye ulaşılacağının tahmin edildiğini söyledi.
İGDAŞ şebekesinin depreme karşı güvenli olduğunu da vurgulayan Aral, Şebekemizde çelik ve polietilen hatlar var. Herhangi bir deprem anında bu hatlarda kolay kolay kopma olmaz diye konuştu. Aral, ayrıca, doğalgaz kaçağını kontrol altına alan otomatik vanaların da güvenliği artırdığını sözlerine ekledi.
Rus Gazexport Şirketi Gaz Şatış Müdürü Valery Nosov da, Mavi Akım Projesi hakkında bilgi verdi. Rusya`nın Türkiye`ye gaz temin eden büyük satıcılardan biri olduğunu anlatan Nosov, Karadeniz, Mavi Akım Projesi ile iki komşu ülke arasında bir bağlantı haline gelmektedir şeklinde konuştu. İlki 1997 yılında, ikincisi ise geçen yıl düzenlenen Türkiye Doğalgaz Zirvesi`nin üçüncüsüne, DOSİDER üyeleri, Türkiye`de doğalgaz ile ilgili faaliyetleri olan yabancı şirket yetkilileri ve gaz dağıtım kuruluşlarının temsilcileri katıldı. (DÜNYA)

 

Hisse Başarıyla eklendi