Doğalgazda şok rapor

28.07.2003 - 09:56 | Son Güncelleme :


Türkiye`nin trilyonlarca lira zarara uğramasıyla sonuçlanan Rusya`dan doğalgaz alımı ile soruşturmada bilirkişi raporu ilginç sonuçlar içeriyor

Rusya`dan doğalgaz alımıyla ilgili Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı`nin hazırladığı ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı`na sunduğu bilirkişi raporunda öne çıkan tespitler şöyle:



Turusgaz şirketinin bir kısım kar payları Türkiye`deki bir bankaya Gama Endüstri`nin hesabına yatırılıyor. Turusgaz`ın Gama Endüstri Şirketi`ne kar payından bir bölümünü yatırdığı banka İş Bankası`nın Yenişehir Şubesi. Bir özel sektör firmasına (GAMA) hiçbir maliyet ve risk unsuruna katlanmadan, önemli tuturlarda ve sürekli kazanç sağlayan böyle bir ortaklığın tesisinde, Rus tarafının bu konudaki kararlı tutumları dışında başka hangi etkenlerin rol oynadığı konusu ise belirsizdir.


Mavi Akım Projesi`nin Samsun-Ankara bölümünün yapımını üstlenen ve Öztaş, Haznedaroğlu ve Rus Stroytransgas şirketlerinin oluşturduğu OHS iş ortaklığında bir kısım ödemelerinin yasal kayıtlar dışında izlendiği görüldü. OHS iş ortaklığı ve ÖZTAŞ İnşaat Malzemeleri Ticaret A.Ş`ne ait yasal defter ve belgeler ile kayıt dışı harcama ve ödemeleri gösteren belgeler ilgili şirketlere iade edilmemiş.


Mavi Akım Samsun-Ankara DGBH (Doğalgaz Boru Hattı) projesinde imza ve parafları bulunan ilgili personelin ihaleye fesat karıştırmak kastıyla hareket edip etmediklerinin tespiti amacıyla soruşturmanın derinleştirilmesinin gerekli olduğu düşünülüyor.

Raporda ayrıca halen Mavi Akım Projesi nedeniyle yargılanan BOTAŞ eski Genel Müdürü Gökhan Yardım`ın yurtdışı bankalarda 30-40 milyon dolar parası olduğu da iddiaları var. Konu MASAK (Mali Suçları Araştırma Kurulu) ve Emniyet birimlerince inceleniyor.

 

Hisse Başarıyla eklendi