Dış Dengede sorun yok

08.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


EKONOMİDEN Sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal, bazı çevrelerin cari açıktaki büyümeye yönelik kaygılarını yersiz buluyor. Ben dış açıkla ilgili problem görmüyorum diyor Önal, Çünkü Merkez Bankası`nın uluslararası rezervleri azalmıyor. Demek ki Türkiye ekonomisi bunu finanse edebiliyor.

ÖNAL, Dış açığın finanse edilebilir bir düzeyi, bir sınırı var mı? Mesela 7 milyar, 8 milyar dolar gibi sorusunu ise şöyle yanıtlıyor: O civarlarda; sizin dediğiniz gibi. Yani Türkiye ekonomisi milli gelirin yüzde 4`ü civarında bir dış açığı hiç problemsiz kendisi finanse edebilir. Ayrıca dış açığın analizi yapıldığında, kamu sektörü yaratmıyor dış açığı. Kamu sektörü yaratsaydı çok daha tehlikeliydi. Özel sektöre de kimse parasını almadan malını vermez. PEKİ 2001 yılında dış açık bu yılkinin üzerine çıkabilir mi? Önal, 2001`de dış açığın kendiliğinden azalmasını gerektirecek olayların da yaşanabileceğine dikkat çekiyor:

PETROL fiyatları düşebilir, euro/dolar paritesi umduğumuzdan iyi olabilir, ihraç ürünlerimizin pazarlanmasında çok büyük imkanlarımız çıkabilir. Ama biz bu iyileri hiç düşünmeksiniz, sanki böyle bir tehlike varmış gibi bütçemizi, kamu finansmanını sürekli olarak disiplinle sürdürmek durumundayız. (PARA)
 

Hisse Başarıyla eklendi