Dış Borç Ödemelerinin İç Piyasaya Baskısı Kalktı

02.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :




Hazine, altı yıllık aradan sonra ilk kez bütçe nakit açığının finansmanı için bu yıl net dış borçlanmaya gidebildi. 1994 yılından 1999 yılı sonuna kadar süren dış borçların iç borca dönüşümün de durdu.

Hazine Müsteşarlığı`nın verilerine göre konsolide bütçe bu yıl ocak-eylül döneminde 10.6 katrilyon lira açık verdi. Nakit açığının 10 katrilyonu bu dönemdeki bütçe açığından kaynaklanırken, 600 trilyon liralık bölümü ise bütçe emanetlerindeki azalmadan ve avans olarak yapılan ödemelerden kaynaklandı.

Hazine, söz konusu nakit açığının finansmanında beş yıllık bir uzun aradan sonra ilk kez dış borçlanmadan yararlanabildi. 1994 yılında yaşanan finansal krizle birlikte uluslararası piyasalardan yeterinci dış borç bulamayan Hazine, geçen yılın sonuna kadar sürekli bulabildiği dış borçtan daha yüksek miktarda dış borç anapara geri ödemesi gerçekleştirmek zorunda kalmıştı. Dolayısıyla bu sürede Hazine, hem nakit açığının hem, iç borç anapara geri ödemelerinin finansmanı için iç piyasalardan borçlanmak zorunda kalmıştı. Bu zorunluluk da iç borçlanma faiz oranlarının çok yüksek reel oranlara yükselmesine neden olmuştu.

Hazine`nin bu yıl iç borç anapara ve faiz geri ödemelerinden daha düşük miktarlarda iç borçlanmaya giderek, iç borç stokundaki artışı kontrol altına alması ve faiz oranlarında 70-75 puana varan düşüşler sağlanması da yıllar sonra yendien kavuşulan net dış borçlanma sayesinde oldu.

Bu yıl ise Hazine 1994 öncesi döneme geri döndü. Ocak-eylül döneminde bütçe nakit açığının finansmanı kapsamında 5 katrilyon liralık dış borç kullanan Hazine`nin dış borç anapara geri ödemeleri ise 2.9 katrilyon lirada kaldı. Dolayısıyla net 2.1 katrilyon liralık dış borç nakit açığının finansmanı için kullanıldı.

Bu dönemde Hazine, nakit açığının finansmanı için tahvillerle toplam 17.9 katrilyon liralık iç borçlanmaya gitti. Önceki yıllarda aldığı tahvil borçları için toplam 9.1 katrilyon liralık geri ödemede bulundu. Bono satarak aynı dönemde iç piyasalardan 4.8 trilyon liralık borçlanmaya giden Hazine, bono borçları için 5.8 katrilyon liralık geri ödeme yaptı. Böylece bono borçlarını 1 katrilyon liraya yakın azaltan Hazine, tahvil borçlarını ise 8.8 trilyon lira artırdı. Dolayısıyla net iç borçlanma 7.8 trilyon lirada kaldı.

Net iç ve net dış borçlanma yoluyla toplam 9.9 katrilyon borçlanan Hazine, 10.6 katrilyonluk nakit açığının geri kalan bölümünü ise kamu Ortaklığı Fonu`na aktarılan özelleştirme gelirleriyle finanse etti. (ANKA)
 

Hisse Başarıyla eklendi