Dijital telsizler

18.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Türkiye`de kullanılan GSM`in yerini alması beklenen W - CDMA ile telsiz iletişim teknolojisinde 2 büyük evrim yaşanması bekleniyor


Türkiye`de kullanılan GSM`in yerini alması beklenen W - CDMA ile telsiz iletişim teknolojisinde 2 büyük evrim yaşanması bekleniyor.

İletişim sektöründe faaliyet gösteren firmalar, sadece cep telefonu değil, cep telefonu ile birlikte bilgisayar, plazma TV, faks ve fotokopi hizmetlerini birarada sunan ürünlere yöneldi. W - CDMA (Wide Band Code Division Multiple Access - Geniş Bantlı Kod Bölümlemeli Çoklu Erişim) ve SD Card en önemli yatırımlar arasında gösteriliyor. ilk olarak veri iletişim hızını 2mbit/saniyeye çıkararak cep telefonlarını bir video kamera, fotoğraf makinası, walkman ve aynı zamanda bir televizyon haline getirecek bu yeni teknoloji sayesinde tüketici, sesli ve görüntülü iletişim imkanına sahip olacak. İstenen görüntü anında dünyanın herhangi bir yerindeki alıcıya gidebileceği gibi yüksek hızla internet bilgilerine erişim de mümkün olabilecek. İkinci ve en önemli evrim ise bu sistemin dünya genelinde kullanılması. Bu imkan sayesinde Türkiye`den alınan bir telefon, dünyanın herhangi bir yerinde rahatlıkla kullanılabilecek.

KÜÇÜK BEYİN SD CARD;

SD Card ya da Güvenli Dijital Hafıza Kartı - Secure Digital Memory Card ise pul büyüklüğünde bir hafıza kartı. Sayıları yetmişin üzerinde olan firmanın üye olduğu Secure Digital Association (SDA) isimli konsorsiyumun geliştirdiği bir ürün olan SD Card, önem derecesi büyük veriler için yüksek düzeyde koruma sağlayacak şekilde tasarlandı. Özellikle içerik dağıtım servislerinin sağlıklı gelişimi için şart olan Telif haklarının korunması konusunda faydalı olacağı belirtilen CD Card, kullanımı kolay, boyutları çok daha küçük olan hafıza kartlarıyla hızlı veri transferine gereksinim duyacak olan yeni jenerasyon dijital donanımlar için önemli bir çözüm olacağı ifade ediliyor.

WAP`I SADECE JAPONLAR SEVDİ;

WAP tarayıcısına sahip olan, tüketiciye internete doğrudan erişerek eposta aracılığıyla haberleşme, güncel haber, hava durumu ve spor gündemini takip etme imkanı tanıyan telefonların sadece Japonya`da büyük ilgi gördüğü bildirildi. WAP`ın Japonya`nın tam tersine Avrupa`da gereken ilgi ile karşılaşmadığı, bunun en önemli nedeninin de farklı kültürel yapılar olduğu kaydedildi.

İLETİŞİM HIZ KESMİYOR;

Birkaç yıl öncesine kadar hayal gibi görülen cep telefonları, günlük hayatımızın en önemli araçları arasındaki yerini aldı bile. Ürünün bu kadar ilgi görmesi, bu yöndeki pazarın hızla gelişmesini de sağladı. Firmalar artık sadece cep telefonu değil, cep telefonu ile birlikte bilgisayar, plazma TV, faks, fotokopi hizmeti de verecek cihazların üretimine ağırlık veriyor. Bir üründe birkaç hizmeti birden sunan ve bunun için milyar dolarlara varan yatırımlar yapan firmaların tek amacı, hızla gelişen iletişim pazarında geride kalmamak. Pazar çok hassas dengeler üzerine kurulmuş durumda. Yanlış bir yatırımın şirketleri batırdığı, İridium LLC örneğinde görüldü. Alçak yörünge global iletişim sistemi için 5 milyar dolarlık yatıram yapan, fakat sunduğu hizmetin pahalı olmasından dolayı müşteri bulmakta sıkıntı yaşayan İridium LLC, kısa bir süre önce İridium Satellite LLC adlı şirkete 25 milyon dolara devredilmişti.

MİNİ BİLGİ BANKASI GELİYOR;

Yeni iletişim teknolojisi için önemli yatırımlar yapan Japon elektronik devi Matsushita firmasının Türkiye temsilcisi olan Tekofaks Panasonic, özellikle 2003 yılında pazarda büyük bir rekabetin yaşanacağını, bu dönemde görüntülü cep telefonları ile birlikte telefon, faks, bilgisayar, fotokopi ve plazma TV hizmetlerini birarada sunan `mini bilgi bankası` diye adlandırılan hizmetlerin yaygınlaşacağını bildirdi. Pazarın yapısından dolayı 3. nesil haberleşme sistemlerine ağırlık verdiğini açıklayan Tekofaks, yatırımda öncelliği görüntüyü cep`e taşıyan teknoloji W C DMA`ya ve SD Card`a veriyor.Matsushita Electric, telif haklarındaki koruma özelliği, küçük boyutu ve veri transfer sürati ile 21. yüzyıl iletişim teknolojisinde son derece önemli bir yere sahip olacak SD Card teknolojisini kısa bir süre içerisinde audio/video ürünlerinden, ofis otomasyon ürünlerine, telekomünikasyon cihazlarından akla gelebilecek her alanda kullanıma sunacağını belirtti.
TV, DVD ya da CD üstüne kaydedilebilen her türlü görüntü, ses ve bilginin telefona aktarılmasını sağlayacak bu yeni sistemle Tekofaks Panasonic, cep telefonları ve Panasonic marka elektronik cihazlar arasında her türlü bilgi transferinin de gerçekleştirileceğini açıkladı.

KIYAMET 2003`DE KOPACAK;

Bu sürecin önde gelen üreticilerinden olan Tekofaks`ın Türkiye Genel Müdürü Burçin Orhon, iş hayatını, sosyal ilişkileri, eğitim sistemini değiştirecek ve düşünsel anlamda yeni kapılar açacak olan W - CDMA ve CD Card teknolojilerine büyük yatırımlar yapıldığını, asıl rekabetin 2003 yılında başlayacağını açıkladı.
Avrupa ve Japon pazarlarının farklı beklentiler içinde olduğunu ve bu pazarlar için ayrı ayrı ürünler tasarlandığını belirten Orhon, çok fonksiyonlu cep telefonlarının geleceğin iletişim araçları arasında ilk sırada yer alacağını, bu yeni ürünün Avrupa, Japonya ve Amerika pazarlarında büyük bir rekabet yaratacağını belirtti. (FİNANSAL FORUM)


 

Hisse Başarıyla eklendi